Az adóeljárás új szabályai 2018-ban – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

2018. január 1-jén hatályba léptek az adózással kapcsolatos eljárási szabályokat magában foglaló törvények, illetőleg az ehhez kapcsolódó egyes, a végrehajtási szabályokat tartalmazó jogszabályok, amelyek tagadhatatlan módon átalakították az adóeljárások szabályozásának rendszerét, ugyanakkor – mint ahogyan azt látni fogjuk – az előzetes várakozásokkal ellentétben jóval kevesebb nóvumot hoztak magukkal. Mindezek ellenére is fontos, hogy az adózók és képviselőik átlássák és ismerjék ezen új jogszabályi struktúrát, hiszen az elkövetkezendő évek során ezek fogják meghatározni eljárásuk, az adóhatósággal való kapcsolatuk, alapvető jogaik és kötelezettségeik kereteit. Ennek érdekében a jelen írásunkban áttekintjük ezen szabályozási rendszert, és amelyhez kapcsolódóan külön kiemeljük azon elemeket, amelyek a korábbiakhoz képest újdonságként értékelhetőek és ilyen módon fokozottabb odafigyelést érdemelnek.

1. Az adóeljárás új rendszere

A törvényhozó az új jogszabályi rendszer céljaként az áttekinthetőséget, az adóeljárás koncentrálását és az adózóbarát szellemiség erősítését határozta meg, amely továbbá növeli az adóhatóság szolgáltató jellegét és az önkéntes jogkövetők intézményesített támogatását a kötelezettségeik teljesítésében, lehetővé teszi az eljárások észszerű időn belül való lezárását, és egyúttal csökkenti az adózók adminisztrációs terheit az adókötelezettségeik teljesítésének megkönnyítése révén.

E célkitűzés megvalósítása érdekében születtek meg az adóeljárás új szabályai, illetőleg az azokat megfogalmazó törvények, amelyeket – és az azokhoz részletszabályok révén kapcsolódó egyes jogszabályokat – az alábbi ábra szemlélteti.

 

03_Fokusz_Adoeljaras1

 

Az adóeljárás ezen új rendszerének középpontjaként tehát tulajdonképpen három törvény emelhető ki, amelyekhez további jogszabályok kapcsolódnak egyes részletszabályok révén:

–  az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.), ame...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.