Számviteli szoftverevolúció


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A számítógépek és az internet megjelenése új alapokra helyezte a számviteli munkavégzést. A kérdés az, hogy milyen informatikai megoldásokkal lehet a számviteli információk feldolgozását tovább gyorsítani.


Napjainkban számos programfejlesztő cég ajánlja számviteli szoftvereit a vállalkozások számára, amelyek felépítésben, konstrukcióban eltérnek egymástól. Alapvetően három típusú számviteli szoftvert különböztethetünk meg:

  • „allinone” könyvelőprogramok,
  • moduláris felépítésű könyvviteli szoftverek,
  • integrált vállalatirányítási rendszerek.

Az „allinone” könyvelőprogramok egy nagy egységként nyújtanak megoldást a vállalkozásnál felmerülő gazdasági események rögzítésére és feldolgozására. Számos – általában magyar – fejlesztésű szoftverrel találkozhatunk ezen kategóriában, amelyekre elsősorban az egyszerűség és a költséggazdaságosság jellemző. Ezen programok hátránya ugyanakkor a rugalmatlanság, az adatbázis-kezelés és a programok zártsága biztosítása terén jelentkező esetleges hiányosságok.

A moduláris felépítésű könyvviteli szoftverek különböző funkciókat különböző programrészek segítségével látnak el, azonban az információk tárolására közös, központi adatbankot használnak. Ezeknél a szoftvereknél a fejlesztés és a karbantartás, az aktualizálás folyamatosan történik, amely azonban többletköltséggel jár.

Az integrált vállalatirányítási rendszerek a vállalati erőforrások tervezésére alkalmas informatikai megoldások, amelyek segítségével megvalósul a vállalati folyamatok teljes körű átlátása, azok tervezése, felügyelete és ellenőrzése. Ezen szoftveres alkalmazások az együttes és integrált vállalatirányítást modulokból felépítkezve látják el. Az integrált vállalatirányítási rendszerek használatából elérhető számviteli előnyök jóval meghaladják az esetlegesen felmerülő hátrányokat.

A számviteli szoftverekkel kapcsolatban felmerülő általános igények az integráltság, a modularitás, a rugalmasság, a nemzetköziség, a paraméterezhetőség, a megbízhatóság, az interaktivitás és a biztonság.

Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt a „felhő alapú” (cloud computing) adattárolási módszer. Amikor a felhasználó egy cloud szolgáltatást vesz igénybe, akkor a szolgáltatójának erőforrásait használja, miközben az adatai részben vagy teljes mértékben távoli adatközpontok megbízható rendszereiben kerülnek eltárolásra, feldolgozásra.

A számviteli szoftverek kialakulásának történetéről, a jelenleg használt rendszerek jellemzőiről és a lehetséges jövőbeli fejlesztési irányokról Dr. Kántor Béla és Várkonyiné Juhász Mária írnak a Számviteli Tanácsadó 2012/10. számában megjelent cikkükben.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 26.

A mesterséges intelligencia a kiberbűnözésnek is lendületet ad

A vitathatatlan előnyök mellett komoly kockázatokkal is jár a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) alkalmazásnak terjedése – áll a brit kormány által csütörtökön ismertetett átfogó szakértői jelentésben. Rishi Sunak miniszterelnök szerint szélsőséges esetekben fennáll annak a veszélye is, hogy az emberiség teljesen elveszíti ellenőrzését az AI-technológia felett.