szamvitelitanacsuj Számviteli tanácsadó | 2013/10

szamvitel_borito_1310

Az önkormányzatok által vagyonkezelésbe adott vagyonelemek könyvelése az önkormányzatok által alapított gazdasági társaságoknál – I. rész

Az önkormányzati közfeladat ellátását szolgáló, korlátozottan forgalomképes vagyon vagyonkezelésbe adását először a helyi önkormányzatokról szóló 1991. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) tette lehetővé 2007. január 1-jétől. Az Ötv. 80/A. és 80/B. §-ában foglalt rendelkezések alapján lehetővé vált, hogy a magánszektorba tartozó vagyonkezelő (ideértve az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságot is), de más önkormányzat, illetőleg helyi önkormányzatok társulása is a számviteli törvény alapján a vagyonkezelésbe átvett vagyont saját könyveiben eszköz-ként kimutassa a kötelezettségekkel szemben. A vagyonkezelő az általa végzett közszolgáltatás esetében ily módon az átvett tárgyi eszközök értékcsökkenését költségként érvényesíthette. A vagyonkezelői jog megszűntével a tulajdonos önkormányzat részére a vagyont legalább az átvett értéken kellett visszaszolgáltatnia. A vagyonkezelési szerződés tartalmára, a vagyonkezelő kötelezettségeire és jogaira vonatkozó rendelkezéseket az államháztartásról szóló törvény tartalmazta.

Nemzetközi számvitel

Jogi kitekintő

Könyvizsgálat, ellenőrzés

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).