szamvitelitanacsuj Számviteli tanácsadó | 2013/10

szamvitel_borito_1310

Az önkormányzatok által vagyonkezelésbe adott vagyonelemek könyvelése az önkormányzatok által alapított gazdasági társaságoknál – I. rész

Az önkormányzati közfeladat ellátását szolgáló, korlátozottan forgalomképes vagyon vagyonkezelésbe adását először a helyi önkormányzatokról szóló 1991. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) tette lehetővé 2007. január 1-jétől. Az Ötv. 80/A. és 80/B. §-ában foglalt rendelkezések alapján lehetővé vált, hogy a magánszektorba tartozó vagyonkezelő (ideértve az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságot is), de más önkormányzat, illetőleg helyi önkormányzatok társulása is a számviteli törvény alapján a vagyonkezelésbe átvett vagyont saját könyveiben eszköz-ként kimutassa a kötelezettségekkel szemben. A vagyonkezelő az általa végzett közszolgáltatás esetében ily módon az átvett tárgyi eszközök értékcsökkenését költségként érvényesíthette. A vagyonkezelői jog megszűntével a tulajdonos önkormányzat részére a vagyont legalább az átvett értéken kellett visszaszolgáltatnia. A vagyonkezelési szerződés tartalmára, a vagyonkezelő kötelezettségeire és jogaira vonatkozó rendelkezéseket az államháztartásról szóló törvény tartalmazta.

Nemzetközi számvitel

Jogi kitekintő

Könyvizsgálat, ellenőrzés

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén