szamvitelitanacsuj Számviteli tanácsadó | 2013/10

szamvitel_borito_1310

Az önkormányzatok által vagyonkezelésbe adott vagyonelemek könyvelése az önkormányzatok által alapított gazdasági társaságoknál – I. rész

Az önkormányzati közfeladat ellátását szolgáló, korlátozottan forgalomképes vagyon vagyonkezelésbe adását először a helyi önkormányzatokról szóló 1991. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) tette lehetővé 2007. január 1-jétől. Az Ötv. 80/A. és 80/B. §-ában foglalt rendelkezések alapján lehetővé vált, hogy a magánszektorba tartozó vagyonkezelő (ideértve az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságot is), de más önkormányzat, illetőleg helyi önkormányzatok társulása is a számviteli törvény alapján a vagyonkezelésbe átvett vagyont saját könyveiben eszköz-ként kimutassa a kötelezettségekkel szemben. A vagyonkezelő az általa végzett közszolgáltatás esetében ily módon az átvett tárgyi eszközök értékcsökkenését költségként érvényesíthette. A vagyonkezelői jog megszűntével a tulajdonos önkormányzat részére a vagyont legalább az átvett értéken kellett visszaszolgáltatnia. A vagyonkezelési szerződés tartalmára, a vagyonkezelő kötelezettségeire és jogaira vonatkozó rendelkezéseket az államháztartásról szóló törvény tartalmazta.

Nemzetközi számvitel

Jogi kitekintő

Könyvizsgálat, ellenőrzés

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

  Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

 • okostelefon

  A hazai kkv-k csupán fele aktív digitálisan. Mindössze minden második vállalkozásnak van saját honlapja, és közel minden harmadik cég marketing tevékenység nélkül próbál életben maradni – hangzott el a K&H és a Google Magyarország által közösen szervezett ingyenes, a mobile-first világ kihívásait és lehetőségeit fókuszba állító Google Digital Workshop eseményen. Az online jelenlét óriási lehetőségeket rejt a kkv-szektornak, ezért az idei teendők közé érdemes felvésni a digitális fejlődést és a mobilra optimalizált weboldal létrehozását is.

 • tej

  Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  keddi közleménye szerint.

 • hipermarket

  A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet - közölte a vállalat kedden.