Az időbeli elhatárolások bizonytalan esetei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az időbeli elhatárolások elszámolása a számvitel törvény alapelvei és a tételes előírások mentén egyértelműnek tűnik, azonban vannak kivételes, értelmezést igénylő esetek is ezen a területen.


Az üzleti év zárlati munkálatainak egyik részfeladata az időbeli elhatárolások elszámolása. Az időbeli elhatárolások képzésének szükségessége abból ered, hogy vannak olyan események, melyek hatásai több üzleti évet is érintenek, azaz egyik üzleti évről a másikra átnyúlnak.  A beszámolóban ezeknek az átnyúló gazdasági eseményeknek a költségekre, ráfordításokra, bevételekre gyakorolt hatását időarányosan, az egyes üzleti évekre felosztjuk, hogy az üzleti évek eredménye csak az arra az évre jutó eredmény-összetevőket tartalmazza.

Tárgyévben lezáródó teljesítmény elhatárolása

Mi a teendő akkor, ha a számlában, egyéb számviteli bizonylatban elszámolt teljesítmény nem oszlik meg két vagy több üzleti év között, viszont a teljesítmény és a számla kiállításának üzleti éve eltér? Ez a gazdasági esemény nem lehet időbeli elhatárolás, mivel a számlában elszámolt teljesítmény nem oszlik meg két üzleti év között, az teljes egészében a lezárandó üzleti év költsége (és a szolgáltatás nyújtójánál ugyanazon időszak bevétele) lesz. A kérdés az, hogy kötelezettségként (illetve követelésként) kimutatható-e a számlaérték a lezárandó üzleti év mérlegében? A teljesítményszemléletű számvitel válasza erre az, hogy igen, hiszen a teljesítmény már az időszakban lezárult, és annak ellenértéke követelésként, illetve kötelezettségként a róla szóló elszámolás (bizonylat) későbbi kibocsátása esetében is kimutatható. Ezt a logikát az úgynevezett „nem számlázott szállítások” számviteli gyakorlata is továbbviszi, miszerint, amennyiben a mérlegkészítés időpontjáig a beszerzésről a számla, a számviteli bizonylat nem érkezik meg, akkor annak értékét az egyéb, rendelkezésre álló bizonylatok alapján kell meghatározni (esetenként becsülni). Az így meghatározott értéket „nem számlázott szállításként” a szállítói tartozások között szükséges kimutatni a tárgyév mérlegében.

 

 

Működési támogatásokkal kapcsolatos elhatárolás

Szintén az időbeli elhatárolásokat érintő téma a működési támogatásokhoz kapcsolódó költségek, ráfordítások kimutatása. A működési támogatásokat valamely – támogató által kívánatosnak tartott – tevékenység költségeihez, ráfordításaihoz adják. Amikor a támogatás tárgyévi bevételkénti kimutatása nem lehetséges, felmerül a hozzá kapcsolható költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása. A számviteli törvény tételes előírásai viszont nem adnak arra lehetőséget, hogy a teljes egészében az üzleti évet terhelő költségeket, ráfordításokat a gazdálkodó időbelileg elhatárolja abból az okból, hogy a hozzájuk kapcsolódó támogatások a következő évben jelennek csak meg bevételként. A törvény az összemérés számviteli alapelvét ezen kérdésben úgy biztosítja (az óvatosság szem előtt tartásával), hogy a pályázat útján a mérlegkészítésig megkapott, illetve adóhatóságtól, jogszabály által meghatározott szervezettől a mérlegkészítésig igényelt, működési célú támogatás, juttatás összegét a tárgyévi egyéb bevételek között rendeli elszámolni. Egyéb esetekben a tárgyévben elszámolt költségek, ráfordítások és a támogatási bevétel elszámolása eltérő üzleti évre fog esni.

Az időbeli elhatárolások problémás eseteiről Tóth Mihály ír a Számviteli Tanácsadó 2013/10. számában megjelent cikkében.


Kapcsolódó cikkek