Elektronikus kapcsolattartás a polgári perben

 • dr. Kovács Dániel Máté – adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem
 • 2016. 12. 13. 16:27
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

A polgári perek bizonyos cselekményeinek elektronikus úton való intézése egy hosszabb folyamat eredménye, amely folyamat fontos állomása volt az elektronikus kapcsolattartás bevezetése a polgári perek bizonyos körében. A téma aktualitását az is adja, hogy 2016. július 1-jétől a közigazgatási perek – így az adóperek is – elektronikus úton kezdeményezendők a jogi képviselővel eljáró felek és a gazdálkodó szervezetek esetében. Cikkünk az elektronikus kapcsolattartás főbb szabályait fogalja össze.

A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (a továbbiakban: Pp.) némiképp sajátos módon a különös részben önálló fejezetként szabályozza az elektronikus kommunikációs csatornák igénybe vételét (XXVIII. fejezet). A törvény külön szabályozza a féllel, a szakértőkkel, valamint a bíróságok egymás közötti és a közigazgatási szervekkel, illetve más hatóságokkal történő elektronikus kapcsolattartását. Az előzőeken túl külön alcím alá rendezve találhatók meg az elektronikus kapcsolattartás részletszabályai.

 

1. Kapcsolattartás a felekkel

A perbeli felekkel való elektronikus kapcsolattartás alapelve, hogy a polgári perben a fél vagy képviselője beadványait (keresetlevelet, egyéb beadványokat, okirati bizonyítékait, ezek mellékleteit) ha így dönt, elektronikus úton is benyújthatja. A Pp. által lehetővé tett esetekben elektronikus úton benyújtott beadvány az adathordozón benyújtott beadvány is. Alapvetően tehát a felet illeti a választás joga, ugyanakkor ez a választás köti is a fel...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.