IFRIC 1 Változások a meglévő leszerelési, helyreállítási és hasonló kötelezettségekben

 • Madarasiné dr. Szirmai Andrea – nemzetközi és tudományos dékánhelyettes, egyetemi docens, Budapest Gazdasági Egyetem
 • 2016. 12. 13. 16:14
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Számos gazdálkodó egységnek léteznek vélelmezett vagy jogi kötelezettségei az ingatlanok, gépek és berendezések leszerelésére, elszállítására és helyreállítására vonatkozóan. Az IAS 16 Ingatlanok, gépek, berendezések standard alapján a bekerülési érték része az eszköz leszerelésének, elszállításának, és a helyszín helyreállításának előzetesen becsült költsége.

Az IAS 37 standard a céltartalékként kimutatott kötelezettségek értékelésével kapcsolatban ír elő szabályokat: a legjobb becslés elvét alkalmazva kell megbecsülni a céltartalék várható összegét, és amennyiben a pénz időértéke jelentős, a céltartalék összegét diszkontálni szükséges.

Az IFRIC 1 értelmezés a meglévő leszerelési, helyreállítási és hasonló kötelezettségek értékelésében bekövetkező változásokra vonatkozik, ha:

– annak összege az ingatlanok, gépek és berendezések egy tételének bekerülési értéke részeként került megjelenítésre az IAS 16 standard alapján,

– és kötelezettségként került megjelenítésre az IAS 37 standardnak megfelelően.

 

Az IFRIC 1 értelmezést a 2004. szeptember 1-jén vagy azt követően kezdődő időszakokra kell alkalmazni. Témájában az alábbi standardokhoz kapcsolódik:

– IAS1 A pénzügyi kimutatások prezentálása

– IAS 8 Számviteli politika, a számviteli becslések változásai és hibák

– IAS 16 Ingatlanok, gépek és berendezések

– IAS 23 Hitelfelvételi költségek

– IAS 36...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.