IFRIC 1 Változások a meglévő leszerelési, helyreállítási és hasonló kötelezettségekben

 • Madarasiné dr. Szirmai Andrea – nemzetközi és tudományos dékánhelyettes, egyetemi docens, Budapest Gazdasági Egyetem
 • 2016. 12. 13. 16:14
 • print send bookmark
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Számos gazdálkodó egységnek léteznek vélelmezett vagy jogi kötelezettségei az ingatlanok, gépek és berendezések leszerelésére, elszállítására és helyreállítására vonatkozóan. Az IAS 16 Ingatlanok, gépek, berendezések standard alapján a bekerülési érték része az eszköz leszerelésének, elszállításának, és a helyszín helyreállításának előzetesen becsült költsége.

Az IAS 37 standard a céltartalékként kimutatott kötelezettségek értékelésével kapcsolatban ír elő szabályokat: a legjobb becslés elvét alkalmazva kell megbecsülni a céltartalék várható összegét, és amennyiben a pénz időértéke jelentős, a céltartalék összegét diszkontálni szükséges.

Az IFRIC 1 értelmezés a meglévő leszerelési, helyreállítási és hasonló kötelezettségek értékelésében bekövetkező változásokra vonatkozik, ha:

– annak összege az ingatlanok, gépek és berendezések egy tételének bekerülési értéke részeként került megjelenítésre az IAS 16 standard alapján,

– és kötelezettségként került megjelenítésre az IAS 37 standardnak megfelelően.

 

Az IFRIC 1 értelmezést a 2004. szeptember 1-jén vagy azt követően kezdődő időszakokra kell alkalmazni. Témájában az alábbi standardokhoz kapcsolódik:

– IAS1 A pénzügyi kimutatások prezentálása

– IAS 8 Számviteli politika, a számviteli becslések változásai és hibák

– IAS 16 Ingatlanok, gépek és berendezések

– IAS 23 Hitelfelvételi költségek

– IAS 36...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.