Az adóhatósági végrehajtási eljárás főbb szabályai – III. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Lapunk korábbi számaiban foglalkoztunk az adóhatósági végrehajtási eljárás jogi hátterével, elveivel, az eljárás fő mozzanataival, valamint lefolytatásának szabályai közül a pénzeszközök, jövedelmek és követelések végrehajtás alá vonására vonatkozó rendelkezésekkel. A cikksorozat befejező részében az ingóságok és az ingatlanok végrehajtás alá vonásának szabályait tekintjük át.

Ahogy korábbi cikkeinkben bemutattuk, a végrehajtás lefolytatásának szabályait az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szabályozza, illetve mögöttes jogszabályként a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) szolgál.

Ismételten fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az adóvégrehajtásban a fokozatosság elve nem érvényesül, így – bár a gyakorlatban ez nem jellemző – az adóvégrehajtó, bizonyos korlátok között, akár azonnal megindíthatja az ingótárgyak lefoglalását, illetve az ingatlan-végrehajtást is.

1. Végrehajtás ingó vagyontárgyakra

Az ingóságok végrehajtás alá vonása az ingótárgyak lefoglalását jelenti. Az ingófoglalás esetén alapvetően a Vht. szabályai szerint kell eljárni (Vht. VI. fejezet). Maga az ingófoglalás a végrehajtás alá vont ingó vagyontárgyak foglalási jegyzőkönyvben való rögzítése, amely történhet a helyszínen, de akár az adóhatóság hivatali helyiségében is nyilvántartás (pl. eszközanalitika) alapján. ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

 • Parragh László

  Az Iparkamara elnöke szerint lényegében minden szektorban sok az üres álláshely. Azt is elmondta, kiket lehetne mozgósítani.

 • pénz

  Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • Putyin

  Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

 • Fotó: shutterstock

  Az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, melynek kedvezményrendszere is érdemben átalakul a kormány szándéka szerint.