Az adóhatósági végrehajtási eljárás főbb szabályai – III. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Lapunk korábbi számaiban foglalkoztunk az adóhatósági végrehajtási eljárás jogi hátterével, elveivel, az eljárás fő mozzanataival, valamint lefolytatásának szabályai közül a pénzeszközök, jövedelmek és követelések végrehajtás alá vonására vonatkozó rendelkezésekkel. A cikksorozat befejező részében az ingóságok és az ingatlanok végrehajtás alá vonásának szabályait tekintjük át.

Ahogy korábbi cikkeinkben bemutattuk, a végrehajtás lefolytatásának szabályait az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szabályozza, illetve mögöttes jogszabályként a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) szolgál.

Ismételten fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az adóvégrehajtásban a fokozatosság elve nem érvényesül, így – bár a gyakorlatban ez nem jellemző – az adóvégrehajtó, bizonyos korlátok között, akár azonnal megindíthatja az ingótárgyak lefoglalását, illetve az ingatlan-végrehajtást is.

1. Végrehajtás ingó vagyontárgyakra

Az ingóságok végrehajtás alá vonása az ingótárgyak lefoglalását jelenti. Az ingófoglalás esetén alapvetően a Vht. szabályai szerint kell eljárni (Vht. VI. fejezet). Maga az ingófoglalás a végrehajtás alá vont ingó vagyontárgyak foglalási jegyzőkönyvben való rögzítése, amely történhet a helyszínen, de akár az adóhatóság hivatali helyiségében is nyilvántartás (pl. eszközanalitika) alapján. ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

 • Számviteli Tanácsadó 2017/10.

   
  • Ez a cikk és a lapszám további cikkeinek elérése
  • Teljes hozzáférés a(z) Számviteli tanácsadó archívumához
  Megrendelem 1 701 Ft + 27% áfa (2 160 Ft)
 • Számviteli Tanácsadó féléves online előfizetés

  Megtakarítás: 5%
  • Az előfizetéstől számítva hozzáférés a max. 6 lapszámhoz
  • Teljes hozzáférés a(z) Számviteli tanácsadó archívumához
  Megrendelem 9 990 Ft + 27% áfa (12 687 Ft)
 • Számviteli tanácsadó éves online előfizetés

  Megtakarítás: 12%
  • Az előfizetéstől számítva hozzáférés a max. 12 lapszámhoz
  • Teljes hozzáférés a(z) Számviteli tanácsadó archívumához
  Megrendelem 21 790 Ft + 27% áfa (27 673 Ft)

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • építkezés

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy 2019 után megszűnik a kedvezményes építőipari áfa. 

 • vám

  Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

 • webshop

  A magyarországi kereskedők az idei fekete pénteken (Black Friday) 25-30 milliárd forint forgalomra, csaknem 1,1 millió vásárlásra számítanak. A webáruházak 62 százalékánál lesz elérhető az akció - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből. 

 • Fotó: shutterstock

  Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással. 

 • megbeszélésés, tárgyalás

  A munka törvénykönyve a munkavállalók nagyobb csoportját érintő létszámcsökkentésre a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok mellett – illetve azoktól részben eltérően – további kötelezettségeket ró a munkáltatóra. Például köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal, igaz, megállapodás hiányában az előírt 15 napos határidő eltelte után a tárgyalások befejezhetőek s az eljárás folytatható.