Devizabetét-számla FIFO-módszer szerinti könyvelése

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A példa a számviteli törvénynek megfelelő FIFO-módszer szerinti könyvelést mutatja be a devizakészleteknél a devizabetét-számlán. Továbbá megfigyelhetjük a példában a devizában fennálló kötelezettségeknél és követeléseknél az év közben realizált és az év végén keletkező nem realizált deviza árfolyamkülönbségek könyvelését is.

1. Példa

A Gazdálkodó Kft. számviteli politikájában is rögzített, devizás és devizaalapú tételek évközi könyveléséhez, továbbá az év végi értékeléshez választott árfolyama a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett devizaárfolyam, az adott napon az első érvényes devizaárfolyam. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) az árfolyamválasztás kérdésénél úgy rendelkezik, hogy amennyiben a választott hitelintézet adott napon belül többször is jegyez árfolyamot, úgy az adott napi jegyzett árfolyamok közül a számviteli politikában meghatározott árfolyamot kell figyelembe venni. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény választási lehetőségeiből a Gazdálkodó Kft. a devizában számlázott tételeknél szintén a Magyar Nemzeti Bank devizaárfolyamát választotta, amelyet az adóhatóságnak be is jelentett. A bejelentett, választott árfolyamot a Gazdálkodó Kft. NAV-nál vezetett törzsadatai is tartalmazzák.

A Gazdálkodó Kft. a devizakészleteinek...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez az alábbi csomagjainkat ajánjuk Önnek (kérjük megrendelés előtt regisztráljon):

 • Számviteli Tanácsadó 2017/10.

   
  • Ez a cikk és a lapszám további cikkeinek elérése
  • Teljes hozzáférés a(z) Számviteli tanácsadó archívumához
  Megrendelem 1 701 Ft + 27% áfa (2 160 Ft)
 • Számviteli Tanácsadó féléves online előfizetés

  Megtakarítás: 5%
  • Az előfizetéstől számítva hozzáférés a max. 6 lapszámhoz
  • Teljes hozzáférés a(z) Számviteli tanácsadó archívumához
  Megrendelem 9 990 Ft + 27% áfa (12 687 Ft)
 • Számviteli tanácsadó éves online előfizetés

  Megtakarítás: 12%
  • Az előfizetéstől számítva hozzáférés a max. 12 lapszámhoz
  • Teljes hozzáférés a(z) Számviteli tanácsadó archívumához
  Megrendelem 21 790 Ft + 27% áfa (27 673 Ft)

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • építkezés

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy 2019 után megszűnik a kedvezményes építőipari áfa. 

 • vám

  Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

 • webshop

  A magyarországi kereskedők az idei fekete pénteken (Black Friday) 25-30 milliárd forint forgalomra, csaknem 1,1 millió vásárlásra számítanak. A webáruházak 62 százalékánál lesz elérhető az akció - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből. 

 • Fotó: shutterstock

  Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással. 

 • megbeszélésés, tárgyalás

  A munka törvénykönyve a munkavállalók nagyobb csoportját érintő létszámcsökkentésre a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok mellett – illetve azoktól részben eltérően – további kötelezettségeket ró a munkáltatóra. Például köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal, igaz, megállapodás hiányában az előírt 15 napos határidő eltelte után a tárgyalások befejezhetőek s az eljárás folytatható.