Devizabetét-számla FIFO-módszer szerinti könyvelése

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A példa a számviteli törvénynek megfelelő FIFO-módszer szerinti könyvelést mutatja be a devizakészleteknél a devizabetét-számlán. Továbbá megfigyelhetjük a példában a devizában fennálló kötelezettségeknél és követeléseknél az év közben realizált és az év végén keletkező nem realizált deviza árfolyamkülönbségek könyvelését is.

1. Példa

A Gazdálkodó Kft. számviteli politikájában is rögzített, devizás és devizaalapú tételek évközi könyveléséhez, továbbá az év végi értékeléshez választott árfolyama a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett devizaárfolyam, az adott napon az első érvényes devizaárfolyam. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) az árfolyamválasztás kérdésénél úgy rendelkezik, hogy amennyiben a választott hitelintézet adott napon belül többször is jegyez árfolyamot, úgy az adott napi jegyzett árfolyamok közül a számviteli politikában meghatározott árfolyamot kell figyelembe venni. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény választási lehetőségeiből a Gazdálkodó Kft. a devizában számlázott tételeknél szintén a Magyar Nemzeti Bank devizaárfolyamát választotta, amelyet az adóhatóságnak be is jelentett. A bejelentett, választott árfolyamot a Gazdálkodó Kft. NAV-nál vezetett törzsadatai is tartalmazzák.

A Gazdálkodó Kft. a devizakészleteinek...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Pénteken hatályba lépnek az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok - jelentette be szerda délután az Európai Bizottság, miután jóváhagyta az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul született ellenintézkedéseket.

 • Parragh László

  Az Iparkamara elnöke szerint lényegében minden szektorban sok az üres álláshely. Azt is elmondta, kiket lehetne mozgósítani.

 • pénz

  Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • Putyin

  Oroszország pótvámokat vet ki amerikai importcikkekre, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok az acél- és alumíniumtermékek behozatalát 25, illetve 10 százalékos vámmal sújtotta - jelentette be Makszim Oreskin orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

 • Fotó: shutterstock

  Az egészségügyi hozzájárulás beolvad a szociális hozzájárulási adóba, melynek kedvezményrendszere is érdemben átalakul a kormány szándéka szerint.