A csődvédelem, mint a fizetésképtelenség elkerülésének eszköze

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A közbeszéd gyakran egymás szinonimájaként kezeli a csőd és a felszámolás fogalomkörét: egy gazdálkodó szervezet csődbe menetele alatt gyakorlatilag a „redőny lehúzását”, a gazdasági tevékenység megszüntetését, az utazási iroda külföldön ragadt utasainak cserbenhagyását stb.; vagyis magát a fizetésképtelenség állapotát értve. Cikkünkben ezt a félreértést szeretnénk tisztázni, illetve a csődeljárás jelentőségét kiemelni és ezáltal lehetséges felhasználását népszerűsíteni.

1. A csőd-csődeljárás értelmezése

A csőd kifejezés szemantikai eredete az első magyar fizetésképtelenségi jogszabályra vezethető vissza: az 1840. évi XXII. törvénycikk a „Csődületről” címéből származik, amely a fizetésképtelen adós hitelezőinek összecsődítését, tömeges jelentkezését jelentette.

A hatályos magyar jogi szabályozásban (a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény) a csőd mindazonáltal a reorganizáció eszköze, szembeállítva a felszámolással, amelynek célja, hogy a ténylegesen fizetésképtelenné vált adós bírósági kényszerrel elrendelt jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők e törvényben meghatározott módon kielégítést nyerjenek. A csődeljárás ezzel szemben olyan (az adós kérelmére induló) önkéntes eljárás, amelynek során az adós – a csődegyezség megkötése érdekében – fizetési haladékot kap, és csődegyezség megkötésére tesz kísérletet.

Meghatározó fogalmi eleme mindkét eljárásnak az a csődjogi vagyon (befektetett- és forgóeszközök...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.