A csődvédelem, mint a fizetésképtelenség elkerülésének eszköze

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A közbeszéd gyakran egymás szinonimájaként kezeli a csőd és a felszámolás fogalomkörét: egy gazdálkodó szervezet csődbe menetele alatt gyakorlatilag a „redőny lehúzását”, a gazdasági tevékenység megszüntetését, az utazási iroda külföldön ragadt utasainak cserbenhagyását stb.; vagyis magát a fizetésképtelenség állapotát értve. Cikkünkben ezt a félreértést szeretnénk tisztázni, illetve a csődeljárás jelentőségét kiemelni és ezáltal lehetséges felhasználását népszerűsíteni.

1. A csőd-csődeljárás értelmezése

A csőd kifejezés szemantikai eredete az első magyar fizetésképtelenségi jogszabályra vezethető vissza: az 1840. évi XXII. törvénycikk a „Csődületről” címéből származik, amely a fizetésképtelen adós hitelezőinek összecsődítését, tömeges jelentkezését jelentette.

A hatályos magyar jogi szabályozásban (a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény) a csőd mindazonáltal a reorganizáció eszköze, szembeállítva a felszámolással, amelynek célja, hogy a ténylegesen fizetésképtelenné vált adós bírósági kényszerrel elrendelt jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők e törvényben meghatározott módon kielégítést nyerjenek. A csődeljárás ezzel szemben olyan (az adós kérelmére induló) önkéntes eljárás, amelynek során az adós – a csődegyezség megkötése érdekében – fizetési haladékot kap, és csődegyezség megkötésére tesz kísérletet.

Meghatározó fogalmi eleme mindkét eljárásnak az a csődjogi vagyon (befektetett- és forgóeszközök...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.