A végelszámolás egyes speciális kérdései

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A végelszámolás kezdetekor, a nyitómérlegek összeállításakor, a végelszámolás első (vagy egyetlen) üzleti évének zárásakor, illetve a vagyonfelosztási javaslat összeállításakor is nehézségekbe ütközhet a végelszámolás alatt álló társaság számvitelét végző szakember. A cikk ezen problémás eseteket tárja fel, és mondja el róluk véleményét a szerző.

1. Végelszámolási nyitó mérleg – korrigált nyitómérleg

A végelszámolás során elsőként a tevékenységet lezáró beszámoló készül el, az elkészítés és a közzététel rövid, 30 napos határidejétől eltekintve az általános számviteli szabályok szerint. A végelszámoló ez alapján nyitja meg a végelszámolási időszak könyvviteli számláit, analitikus nyilvántartásait. Gyakran nem világos, hogy miért van szükség a tevékenységet záró beszámoló mérlege után még egy mérlegre, a nyitómérlegre, valamint az annak adatait módosító korrigált nyitómérlegre.

 

Erre azért van szükség, mert a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: cégtörvény) 107. §-ának (1) bekezdése szerint a végelszámolónak lehetősége van az általa számba vett eszközök és források alapján a végelszámolási nyitó mérleg adatait korrigálni, hiszen az előző ügyvezetéstől eltérő álláspontot is képviselhet a cég vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét illetően. A...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nő

  Közalkalmazotti jogviszonyban álló olvasónk 1954. decemberében született, így 2018. júniusában a 63. életév betöltését követő 183. napon be fogja tölteni öregségi nyugdíjkorhatárát. Személyes körülményeiben nemrég olyan változás következett be, amely feltétlenül szükségessé teszi a lehető legközelebbi időpontban történő nyugdíjba vonulást. Mivel az idő elég rövid eddig az időpontig, tanácsot kér a megoldáshoz.

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.