A végelszámolás egyes speciális kérdései

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A végelszámolás kezdetekor, a nyitómérlegek összeállításakor, a végelszámolás első (vagy egyetlen) üzleti évének zárásakor, illetve a vagyonfelosztási javaslat összeállításakor is nehézségekbe ütközhet a végelszámolás alatt álló társaság számvitelét végző szakember. A cikk ezen problémás eseteket tárja fel, és mondja el róluk véleményét a szerző.

1. Végelszámolási nyitó mérleg – korrigált nyitómérleg

A végelszámolás során elsőként a tevékenységet lezáró beszámoló készül el, az elkészítés és a közzététel rövid, 30 napos határidejétől eltekintve az általános számviteli szabályok szerint. A végelszámoló ez alapján nyitja meg a végelszámolási időszak könyvviteli számláit, analitikus nyilvántartásait. Gyakran nem világos, hogy miért van szükség a tevékenységet záró beszámoló mérlege után még egy mérlegre, a nyitómérlegre, valamint az annak adatait módosító korrigált nyitómérlegre.

 

Erre azért van szükség, mert a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: cégtörvény) 107. §-ának (1) bekezdése szerint a végelszámolónak lehetősége van az általa számba vett eszközök és források alapján a végelszámolási nyitó mérleg adatait korrigálni, hiszen az előző ügyvezetéstől eltérő álláspontot is képviselhet a cég vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét illetően. A...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).