Az egyéni vállalkozások – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A megfelelő vállalkozási forma kiválasztása egy vállalkozás indítása esetén nem könnyű feladat. Cikkünk célja, hogy kellő összehasonlítási alapot nyújtson az egyéni vállalkozások és egyéni cégek között, megkönnyítve eme két forma közötti választást. Írásunk első részében az egyéni vállalkozások jogszabályi és működési feltételeit tekintjük át.

1. A kezdetek

Magyarországon természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény szerint letelepedés keretében üzletszerű, rendszeresen nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.

Az alapítás és működés jogszabályi hátterének részét képezi az egyéni vállalkozókról és egyéni cégekről szóló 2009. évi CXV. törvény. Ezen jogszabály értelmében a törvényi rendelkezések nem alkalmazhatók: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti mezőgazdasági őstermelői tevékenységre, az önálló bírósági végrehajtói tevékenységre, a magán-állatorvosi tevékenységre, az ügyvédi tevékenységre, az egyéni szabadalmi ügyvivői tevékenységre és a közjegyzői tevékenységre.

2. Az egyéni vállalkozás

2.1. Ki lehet egyéni vállalkozó?

A 2009. évi CXV. törvény 3. §-ának (1) bekezdése szerint egyéni vállalkozó lehet:

–  a magyar állampolgár;

...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.