Az egyéni vállalkozások – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A megfelelő vállalkozási forma kiválasztása egy vállalkozás indítása esetén nem könnyű feladat. Cikkünk célja, hogy kellő összehasonlítási alapot nyújtson az egyéni vállalkozások és egyéni cégek között, megkönnyítve eme két forma közötti választást. Írásunk első részében az egyéni vállalkozások jogszabályi és működési feltételeit tekintjük át.

1. A kezdetek

Magyarországon természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény szerint letelepedés keretében üzletszerű, rendszeresen nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.

Az alapítás és működés jogszabályi hátterének részét képezi az egyéni vállalkozókról és egyéni cégekről szóló 2009. évi CXV. törvény. Ezen jogszabály értelmében a törvényi rendelkezések nem alkalmazhatók: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti mezőgazdasági őstermelői tevékenységre, az önálló bírósági végrehajtói tevékenységre, a magán-állatorvosi tevékenységre, az ügyvédi tevékenységre, az egyéni szabadalmi ügyvivői tevékenységre és a közjegyzői tevékenységre.

2. Az egyéni vállalkozás

2.1. Ki lehet egyéni vállalkozó?

A 2009. évi CXV. törvény 3. §-ának (1) bekezdése szerint egyéni vállalkozó lehet:

–  a magyar állampolgár;

...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.