Beolvadás kezelése az átvevő társaságnál

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A számviteli törvény 141. §-ának előző évi, 2016. november 26-tól hatályos, a beolvadó társaság könyvelését érintő változása, pontosítása több gyakorlati problémát vetett fel a 2016. december 31-i fordulónappal történt beolvadások során. A 2017. év végének közeledtével – amikorra várhatóan ismét több átalakulást időzítettek már a gazdálkodók – érdemes ezeket a tapasztalatokat és gyakorlati problémákat újra átgondolni és felkészülni az év végi számviteli, beszámolókészítési és adózási kérdések megoldására. A törvény módosításából adódó, valamint a gyakorlat során felmerült néhány egyedi, speciális kérdést tárgyalunk a következőkben.

1. A beolvadás könyvelésének időzítése

A 2016-os változások előtt két értelmezés élt a gyakorlatban a beolvadó társaságtól átvett vagyon megjelenítésének időzítésével, dátumával kapcsolatban, tekintve, hogy erre vonatkozóan a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Számv. tv.) nem fogalmazott meg egyértelmű iránymutatást. A befogadó társaság könyveiben az átalakulás során átvett vagyon néhány esetben már a beolvadás fordulónapján, az átalakulás időpontjában, míg más – a leginkább általános gyakorlat szerinti – esetekben az azt követő napon került kimutatásra. Az egynapos eltérés elsőre akár jelentéktelennek tűnhet, azonban az év végi beszámoló fordulónapjára időzített átalakulás esetén kiemelt jelentősége van.

A Számv. tv. 141. § (3) pontja ad választ a könyvelés időzítésének kérdésére:

„Az az átalakuló gazdasági társaság, amely az átalakulás során nem szűnik meg (beolvadásnál az átvevő, kiválásnál a változatlan társasági formában továbbműködő gazdasági társaság), a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.