Beolvadás kezelése az átvevő társaságnál

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A számviteli törvény 141. §-ának előző évi, 2016. november 26-tól hatályos, a beolvadó társaság könyvelését érintő változása, pontosítása több gyakorlati problémát vetett fel a 2016. december 31-i fordulónappal történt beolvadások során. A 2017. év végének közeledtével – amikorra várhatóan ismét több átalakulást időzítettek már a gazdálkodók – érdemes ezeket a tapasztalatokat és gyakorlati problémákat újra átgondolni és felkészülni az év végi számviteli, beszámolókészítési és adózási kérdések megoldására. A törvény módosításából adódó, valamint a gyakorlat során felmerült néhány egyedi, speciális kérdést tárgyalunk a következőkben.

1. A beolvadás könyvelésének időzítése

A 2016-os változások előtt két értelmezés élt a gyakorlatban a beolvadó társaságtól átvett vagyon megjelenítésének időzítésével, dátumával kapcsolatban, tekintve, hogy erre vonatkozóan a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Számv. tv.) nem fogalmazott meg egyértelmű iránymutatást. A befogadó társaság könyveiben az átalakulás során átvett vagyon néhány esetben már a beolvadás fordulónapján, az átalakulás időpontjában, míg más – a leginkább általános gyakorlat szerinti – esetekben az azt követő napon került kimutatásra. Az egynapos eltérés elsőre akár jelentéktelennek tűnhet, azonban az év végi beszámoló fordulónapjára időzített átalakulás esetén kiemelt jelentősége van.

A Számv. tv. 141. § (3) pontja ad választ a könyvelés időzítésének kérdésére:

„Az az átalakuló gazdasági társaság, amely az átalakulás során nem szűnik meg (beolvadásnál az átvevő, kiválásnál a változatlan társasági formában továbbműködő gazdasági társaság), a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.