Üzletág vásárlása, üzleti vagy cégérték könyvelése

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen példánkban az üzletágvásárlás könyvelését mutatjuk be. Az üzletágvásárlásnál átvett eszközök és kötelezettségek könyvelése mellett megfigyelhetjük a keletkezett üzleti vagy cégérték összegének a kiszámítását, elszámolását. A példa egy másik változatában megfigyelhetjük a negatív üzleti vagy cégérték keletkezését, kiszámítását és könyvelését.

A Terjeszkedő Kft. 2017. július 1-jén megvásárolta a Szelektáló Kft. kereskedelmi üzletágát.

A Szelektáló Kft. öt különböző tevékenységet folytat, amelyből az egyiket, a kereskedelmi tevékenységet befejezi. A tevékenység befejezésének, megszüntetésének a lehetőségei közül az üzletágértékesítést választotta. A Szelektáló Kft. az üzletág értékesítésénél a vevőjének, a Terjeszkedő Kft.-nek minden olyan eszközt és kötelezettséget, passzív időbeli elhatárolást átadott, amely a kereskedelmi tevékenységéhez tartozott.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben (a továbbiakban: Áfa törvény) foglalt feltételeknek megfelelve, az üzletágértékesítés, pontosabban az üzletág átruházásba tartozó eszközök átadása a Terjeszkedő Kft. részére nem minősül adóköteles ügyletnek. Az Áfa törvény rendelkezéseinek megfelelően, a Szelektáló Kft. és a Terjeszkedő Kft. is megfelel minden olyan feltételnek, amelyek alapján az eszközök átadása nem minősül termékértékesítésnek, ezáltal nem...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.