Üzletág vásárlása, üzleti vagy cégérték könyvelése

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen példánkban az üzletágvásárlás könyvelését mutatjuk be. Az üzletágvásárlásnál átvett eszközök és kötelezettségek könyvelése mellett megfigyelhetjük a keletkezett üzleti vagy cégérték összegének a kiszámítását, elszámolását. A példa egy másik változatában megfigyelhetjük a negatív üzleti vagy cégérték keletkezését, kiszámítását és könyvelését.

A Terjeszkedő Kft. 2017. július 1-jén megvásárolta a Szelektáló Kft. kereskedelmi üzletágát.

A Szelektáló Kft. öt különböző tevékenységet folytat, amelyből az egyiket, a kereskedelmi tevékenységet befejezi. A tevékenység befejezésének, megszüntetésének a lehetőségei közül az üzletágértékesítést választotta. A Szelektáló Kft. az üzletág értékesítésénél a vevőjének, a Terjeszkedő Kft.-nek minden olyan eszközt és kötelezettséget, passzív időbeli elhatárolást átadott, amely a kereskedelmi tevékenységéhez tartozott.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben (a továbbiakban: Áfa törvény) foglalt feltételeknek megfelelve, az üzletágértékesítés, pontosabban az üzletág átruházásba tartozó eszközök átadása a Terjeszkedő Kft. részére nem minősül adóköteles ügyletnek. Az Áfa törvény rendelkezéseinek megfelelően, a Szelektáló Kft. és a Terjeszkedő Kft. is megfelel minden olyan feltételnek, amelyek alapján az eszközök átadása nem minősül termékértékesítésnek, ezáltal nem...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.