Az adóhatósági végrehajtási eljárás főbb szabályai – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A végrehajtási eljárással talán leggyakrabban az adóhatósági végrehajtás kapcsán találkoznak a gazdálkodók. Az eljárás jogszabályi hátterét, elveit, folyamatát, főbb szabályait mutatjuk be cikksorozatunkban. Elsőként az adóhatósági végrehajtási eljárás jogi hátterével, elveivel, valamint az eljárás elindításával, felfüggesztésével és szünetelésével kapcsolatos szabályokat tekintjük át.

Az adóhatósági végrehajtási eljárást – egységesen az adóeljárásokkal – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szabályozza, ugyanakkor az eljárás legfontosabb szabályait az Art. mögöttes jogszabályaként a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) tartalmazza: főszabályként az egyes végrehajtási cselekményekre a Vht. szabályait kell alkalmazni, kivéve, ha az Art. másképp rendelkezik. A jogszabályi háttér kapcsán azonban meg kell említeni a közigazgatási és hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt (a továbbiakban: Ket.) is.

1. Az adóhatósági végrehajtási eljárás fogalma, elvei, hatáskör és illetékesség

Az adóhatósági végrehajtás célja az esedékességéig meg nem fizetett adófizetési kötelezettség teljesítésének kikényszerítése. Az Art. 10. § (2) bekezdése értelmében az adóhatóság feladata az adók módjára behajtandó köztartozás beszedése, végrehajtása. Tehát a törvény az adók...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).