Az adóhatósági végrehajtási eljárás főbb szabályai – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A végrehajtási eljárással talán leggyakrabban az adóhatósági végrehajtás kapcsán találkoznak a gazdálkodók. Az eljárás jogszabályi hátterét, elveit, folyamatát, főbb szabályait mutatjuk be cikksorozatunkban. Elsőként az adóhatósági végrehajtási eljárás jogi hátterével, elveivel, valamint az eljárás elindításával, felfüggesztésével és szünetelésével kapcsolatos szabályokat tekintjük át.

Az adóhatósági végrehajtási eljárást – egységesen az adóeljárásokkal – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) szabályozza, ugyanakkor az eljárás legfontosabb szabályait az Art. mögöttes jogszabályaként a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) tartalmazza: főszabályként az egyes végrehajtási cselekményekre a Vht. szabályait kell alkalmazni, kivéve, ha az Art. másképp rendelkezik. A jogszabályi háttér kapcsán azonban meg kell említeni a közigazgatási és hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt (a továbbiakban: Ket.) is.

1. Az adóhatósági végrehajtási eljárás fogalma, elvei, hatáskör és illetékesség

Az adóhatósági végrehajtás célja az esedékességéig meg nem fizetett adófizetési kötelezettség teljesítésének kikényszerítése. Az Art. 10. § (2) bekezdése értelmében az adóhatóság feladata az adók módjára behajtandó köztartozás beszedése, végrehajtása. Tehát a törvény az adók...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.

 • Fotó: shutterstock

  Megszűnik a pénzügyi szervezetek különadója, még vonzóbb lesz a kiva, és emelkedik a cigaretta jövedéki adója – mindez az adócsomag parlamenti vitáján hangzott el.

 • parlament

  Nem kell szochót fizetni a tb-törvény szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem után – derült ki a törvényjavaslat parlamenti vitáján.

 • nav_logo

  Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a NAV. Az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.
   

 • GDPR, EU

  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását, működését szabályozó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés.