szamvitelitanacsuj Számviteli tanácsadó | 2017/7–8.

szamvitelkulcs

Céltartalékok a számvitelben

A céltartalékok szerepeltetését a számviteli beszámolóban mindig is egy misztikus területként kezelték a számvitellel szoros kapcsolatban lévő szakemberek, különösképpen a könyvelők többsége, amelynek legfőbb oka, hogy sokszor nem is tudták, mire való igazán a céltartalék, vagy egyáltalán nem is volt se idő, se akarat foglalkozni a céltartalékképzés lehetőségével, mivel a társasági adóalap szempontjából úgyis irreleváns tényezőként tündököl. Mindenki tudja, hogy van, de azt, hogy milyen esetekben kell használni, képezni, vagy éppen felszabadítani, felhasználni, már inkább csak a számvitellel elméletben (is) foglalkozók tudják, vagy éppen úgy gondolják, hogy tudják.

A céltartalékokkal kapcsolatos „számviteli élet” némiképp megváltozott a nemzetközi számviteli standardok, közismertebb nevén az IAS-ek (International Accounting Standards) megjelenésével, amelynek eredményeképpen egy külön standard, az IAS 37 kimondottan a céltartalékok számviteli kezelésével, elszámolásával foglalkozik. Mivel a világ erőteljesen a nemzetközi standardok alkalmazása felé halad, legyen az IAS, vagy újonnan kiadott IFRS (International Financial Reporting Standards), különösképpen fontos foglalkozni a céltartalékok számviteli megítélésével és annak alkalmazásával, amelyet jelen cikkünkben kívánunk részletesen bemutatni.

A hónap témája

Havi bürokrata

Álláspont

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.