szamvitelitanacsuj Számviteli tanácsadó | 2017/7–8.

szamvitelkulcs

Céltartalékok a számvitelben

A céltartalékok szerepeltetését a számviteli beszámolóban mindig is egy misztikus területként kezelték a számvitellel szoros kapcsolatban lévő szakemberek, különösképpen a könyvelők többsége, amelynek legfőbb oka, hogy sokszor nem is tudták, mire való igazán a céltartalék, vagy egyáltalán nem is volt se idő, se akarat foglalkozni a céltartalékképzés lehetőségével, mivel a társasági adóalap szempontjából úgyis irreleváns tényezőként tündököl. Mindenki tudja, hogy van, de azt, hogy milyen esetekben kell használni, képezni, vagy éppen felszabadítani, felhasználni, már inkább csak a számvitellel elméletben (is) foglalkozók tudják, vagy éppen úgy gondolják, hogy tudják.

A céltartalékokkal kapcsolatos „számviteli élet” némiképp megváltozott a nemzetközi számviteli standardok, közismertebb nevén az IAS-ek (International Accounting Standards) megjelenésével, amelynek eredményeképpen egy külön standard, az IAS 37 kimondottan a céltartalékok számviteli kezelésével, elszámolásával foglalkozik. Mivel a világ erőteljesen a nemzetközi standardok alkalmazása felé halad, legyen az IAS, vagy újonnan kiadott IFRS (International Financial Reporting Standards), különösképpen fontos foglalkozni a céltartalékok számviteli megítélésével és annak alkalmazásával, amelyet jelen cikkünkben kívánunk részletesen bemutatni.

A hónap témája

Havi bürokrata

Álláspont

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!