szamvitelitanacsuj Számviteli tanácsadó | 2017/7–8.

szamvitelkulcs

Céltartalékok a számvitelben

A céltartalékok szerepeltetését a számviteli beszámolóban mindig is egy misztikus területként kezelték a számvitellel szoros kapcsolatban lévő szakemberek, különösképpen a könyvelők többsége, amelynek legfőbb oka, hogy sokszor nem is tudták, mire való igazán a céltartalék, vagy egyáltalán nem is volt se idő, se akarat foglalkozni a céltartalékképzés lehetőségével, mivel a társasági adóalap szempontjából úgyis irreleváns tényezőként tündököl. Mindenki tudja, hogy van, de azt, hogy milyen esetekben kell használni, képezni, vagy éppen felszabadítani, felhasználni, már inkább csak a számvitellel elméletben (is) foglalkozók tudják, vagy éppen úgy gondolják, hogy tudják.

A céltartalékokkal kapcsolatos „számviteli élet” némiképp megváltozott a nemzetközi számviteli standardok, közismertebb nevén az IAS-ek (International Accounting Standards) megjelenésével, amelynek eredményeképpen egy külön standard, az IAS 37 kimondottan a céltartalékok számviteli kezelésével, elszámolásával foglalkozik. Mivel a világ erőteljesen a nemzetközi standardok alkalmazása felé halad, legyen az IAS, vagy újonnan kiadott IFRS (International Financial Reporting Standards), különösképpen fontos foglalkozni a céltartalékok számviteli megítélésével és annak alkalmazásával, amelyet jelen cikkünkben kívánunk részletesen bemutatni.

A hónap témája

Havi bürokrata

Álláspont

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.