szamvitelitanacsuj Számviteli tanácsadó | 2017/7–8.

szamvitelkulcs

Céltartalékok a számvitelben

A céltartalékok szerepeltetését a számviteli beszámolóban mindig is egy misztikus területként kezelték a számvitellel szoros kapcsolatban lévő szakemberek, különösképpen a könyvelők többsége, amelynek legfőbb oka, hogy sokszor nem is tudták, mire való igazán a céltartalék, vagy egyáltalán nem is volt se idő, se akarat foglalkozni a céltartalékképzés lehetőségével, mivel a társasági adóalap szempontjából úgyis irreleváns tényezőként tündököl. Mindenki tudja, hogy van, de azt, hogy milyen esetekben kell használni, képezni, vagy éppen felszabadítani, felhasználni, már inkább csak a számvitellel elméletben (is) foglalkozók tudják, vagy éppen úgy gondolják, hogy tudják.

A céltartalékokkal kapcsolatos „számviteli élet” némiképp megváltozott a nemzetközi számviteli standardok, közismertebb nevén az IAS-ek (International Accounting Standards) megjelenésével, amelynek eredményeképpen egy külön standard, az IAS 37 kimondottan a céltartalékok számviteli kezelésével, elszámolásával foglalkozik. Mivel a világ erőteljesen a nemzetközi standardok alkalmazása felé halad, legyen az IAS, vagy újonnan kiadott IFRS (International Financial Reporting Standards), különösképpen fontos foglalkozni a céltartalékok számviteli megítélésével és annak alkalmazásával, amelyet jelen cikkünkben kívánunk részletesen bemutatni.

A hónap témája

Havi bürokrata

Álláspont

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nav_logo

  Március 19-én éjfélig kérhetik a személyi jövedelemadó bevallási tervezetének postázását azok, akiknek nincsen ügyfélkapu regisztrációjuk, és tavaly nem voltak egyéni vállalkozók - hívta fel a figyelmet  szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

 • adatvédelem

  A május 25-én hatályba lépő egységes európai adatvédelmi rendelet (GDPR) különösen érzékenyen érintheti az érintett vállalkozásokat, mivel a bírság akár 20 millió euró (6,2 milliárd forint) is lehet, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • dunaferr

  Több mint 15 százalékos alapbéremelésről szóló megállapodást kötöttek múlt pénteken az ISD Dunaferr Zrt. vezetői és a szakszervezetek, a DV Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet.

 • palack, pet palack

  Az ügyintézők számára kihívást jelenthet naprakészen követni, hogy a környezetvédelmi termékdíj szabályozásába éves rendszerességgel érkező apróbb „frissítések” következtében szükséges-e az adott cég gyakorlatának kiigazítása. 2018. január 1-jétől ismét több termékkategóriában változott a díjköteles termékek köre és díjtétele. Cikkünk a változások áttekintésével segíti az értelmezést.

 • óra

  A munkaidőkeret a rugalmas munkaidőszervezés közismert eszköze. Ha valami rugalmasságot és költségmegtakarítást jelenthet a munkáltatónak, az könnyen gyanússá válik a munkavállaló számára. Munkavállalói szempontból tekintjük át, mit jelent a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás, milyen következményekkel kell számolnia, és milyen garanciákra számíthat.