Adócsomag a gazdaság fehérítéséért

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A júniusban elfogadott adócsomag részeként bevezetésre került az adófizetési biztosíték, pontosításra kerültek az élelmiszer automaták online bekötésének szabályai, illetve a cégeknek be kell jelenteniük a külföldi bankszámláikat.

Az Országgyűlés 2017. június 13-án fogadta el az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvényt. A törvény adóigazgatást érintő rendelkezései elsődlegesen a gazdaság fehérítését célozzák.

1. Az adófizetési biztosíték

Bevezetésre került az adófizetési biztosíték intézménye. Ennek alkalmazására akkor kerül sor, ha adótartozással megszűnt cégben döntési pozíciót viselő személyek új cégben kívánnak részt venni. Az adóhatóság az adóregisztrációs eljárás keretében köteles megvizsgálni, hogy az adószám megállapítását követően szükséges-e adófizetési biztosíték előírása. Az adófizetési biztosítékra vonatkozó legfőbb szabályokat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 24/G–H. és 136/C. §-ai tartalmazzák. Az adópolitikáért felelős miniszter az adófizetési biztosíték megállapításával, teljesítésével és visszafizetésével, illetve felszabadításával kapcsolatos szabályokat rendeletben fogja meghatározni.

1.1. Mely adózók...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Jól indult a számlázó programok, valamint az étel- és italautomaták online bekötése  NAV-hoz  - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

 • nav_logo

  Új adónemet ajánl az adózók figyelmébe a NAV. Az adóhatóság elszámolható üzemanyagárakat közölt, frissítette több feketelistáját, és most kezdődő balatoni razziáját részletezte.

 • bank

  A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági pénzforgalmi számlatermékeikről, ezeket a kondíciós listákat pedig fel kell tölteniük egy összehasonlító adatbázisba jövő év közepétől. Az erről szóló kormányrendelet tervezetét a Pénzügyminisztérium bocsájtotta társadalmi egyeztetésre.