Az építőipari vállalkozók egyes számviteli kérdései – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kedvező gazdasági körülmények magával hozták az építőipari vállalkozások számának emelkedését és jelentőségének növekedését. Éppen ezért időszerű foglalkoznunk az ilyen jellegű vállalkozások számviteli kérdéseivel, hiszen ismert, hogy az építőipari tevékenység több szempontból is eltér a gazdaság más ágazataitól. Jelen cikk keretében elsősorban a belföldön tevékenykedő vállalkozásokkal foglalkozunk, továbbá az építőipari tevékenységet folytató kis- és középvállalkozások számvitelt érintő sajátosságaira hívjuk fel a figyelmet. Nem térünk ki részletesen az adózási kérdések konkrét ismertetésére, csak annyiban, amennyiben a könyvelés, nyilvántartás azt megköveteli.

1. Az építőipar számviteli információs rendszere az elvek tükrében

Fő célunk bemutatni, javaslatot tenni, hogyan alakítsuk ki és működtessük a kivitelezésekkel foglalkozó építőipari tevékenységet folytató vállalkozás számviteli információs rendszerét, függetlenül attól, hogy csak lakásépítéssel, irodaépítéssel, vagy csak szak- és szerelőiparral kapcsolatos tevékenységet folytat, esetleg vegyesen.

1.1. Számviteli alapelvek

A számvitel információs rendszerének kialakításánál a legfőbb szempont a számviteli alapelvek (a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, a továbbiakban: számviteli törvény) betartása. A számviteli törvény 14. §-ában írottak az építőipari vállalkozások esetében is hasonlóan működnek, mint más ágazatok esetében. Építőipari tevékenység esetében az előírt szabályzatkészítési kötelezettségen túl, kiemelten figyelni kell az összemérés, az óvatosság, a bruttó elszámolás, az időbeli elhatárolás, valamint a teljesség elvére.

1.1.1. Összemérés és teljesség elve, időbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).