Az építőipari vállalkozók egyes számviteli kérdései – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A kedvező gazdasági körülmények magával hozták az építőipari vállalkozások számának emelkedését és jelentőségének növekedését. Éppen ezért időszerű foglalkoznunk az ilyen jellegű vállalkozások számviteli kérdéseivel, hiszen ismert, hogy az építőipari tevékenység több szempontból is eltér a gazdaság más ágazataitól. Jelen cikk keretében elsősorban a belföldön tevékenykedő vállalkozásokkal foglalkozunk, továbbá az építőipari tevékenységet folytató kis- és középvállalkozások számvitelt érintő sajátosságaira hívjuk fel a figyelmet. Nem térünk ki részletesen az adózási kérdések konkrét ismertetésére, csak annyiban, amennyiben a könyvelés, nyilvántartás azt megköveteli.

1. Az építőipar számviteli információs rendszere az elvek tükrében

Fő célunk bemutatni, javaslatot tenni, hogyan alakítsuk ki és működtessük a kivitelezésekkel foglalkozó építőipari tevékenységet folytató vállalkozás számviteli információs rendszerét, függetlenül attól, hogy csak lakásépítéssel, irodaépítéssel, vagy csak szak- és szerelőiparral kapcsolatos tevékenységet folytat, esetleg vegyesen.

1.1. Számviteli alapelvek

A számvitel információs rendszerének kialakításánál a legfőbb szempont a számviteli alapelvek (a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, a továbbiakban: számviteli törvény) betartása. A számviteli törvény 14. §-ában írottak az építőipari vállalkozások esetében is hasonlóan működnek, mint más ágazatok esetében. Építőipari tevékenység esetében az előírt szabályzatkészítési kötelezettségen túl, kiemelten figyelni kell az összemérés, az óvatosság, a bruttó elszámolás, az időbeli elhatárolás, valamint a teljesség elvére.

1.1.1. Összemérés és teljesség elve, időbeli...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Jól indult a számlázó programok, valamint az étel- és italautomaták online bekötése  NAV-hoz  - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

 • nav_logo

  Új adónemet ajánl az adózók figyelmébe a NAV. Az adóhatóság elszámolható üzemanyagárakat közölt, frissítette több feketelistáját, és most kezdődő balatoni razziáját részletezte.

 • bank

  A bankoknak egységes díjjegyzéket kell készíteniük a lakossági pénzforgalmi számlatermékeikről, ezeket a kondíciós listákat pedig fel kell tölteniük egy összehasonlító adatbázisba jövő év közepétől. Az erről szóló kormányrendelet tervezetét a Pénzügyminisztérium bocsájtotta társadalmi egyeztetésre.