A 2018. január 1-jétől hatályos számviteli változások

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen cikk célja, hogy megismertesse az olvasót a számviteli fogalmakat és elszámolásokat érintő 2018. január 1-jétől hatályos legfontosabb változásokkal, melyben kitérünk jellemzően az éves beszámoló tartalmi módosulásaira, a halasztott bevételek elszámolására, a származékos termékek és a valós értékelés kérdésére, valamint a könyvvizsgálói nyilatkozat hibás állítások tekintetében megfogalmazott követelményeire.

1. Az adóellenőrzés hatása a beszámolóra

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény VIII. fejezete a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) rendelkezéseit az adóhatósági ellenőrzés megállapításainak szerepeltetése miatt egészítette ki. Alapvető szabály, hogy az éves beszámoló részét képező mérleg és eredménykimutatás szerkezeti felépítésének, tagolásának, tartalmának, valamint az egyes mérlegtételeknél alkalmazott értékelési elvek és eljárások állandósága mellett, az egyes üzleti évek éves beszámolóinak összehasonlíthatóságát biztosítani szükséges. Ennek megfelelően mind a mérleg, mind az eredménykimutatás minden tétele esetén, az előző üzleti évek adatát fel kell tüntetni. Ha az adatok összehasonlíthatósága nem biztosított, akkor ennek tényét a kiegészítő mellékletben kell bemutatni és tételesen indokolni. A helyzetet bonyolítja egy esetleges ellenőrzés. Ugyanis tételezzük fel, hogy az ellenőr...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.