A hazai és a román környezeti költséggazdálkodás fontosabb jellemzőinek vizsgálata

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések a számvitel rendszerének a megújítását is magukkal vonják. A klasszikus pénzügyi és vezetői számvitel, illetve a számvitel nemzeti adatszolgáltató jellege mellett kialakult a környezeti pénzügyi, a környezeti vezetői és a környezeti nemzeti számvitel. Cikkünkben a környezeti vezetői számvitel által előtérbe helyezett környezeti költséggazdálkodás lehetőségeit, a költségek költségnemek, illetve elszámolhatósági mód szerinti csoportosítását vizsgáljuk meg, alapul véve a hazai, számvitelről szóló 2000. évi C. törvény és a romániai 81/1992. számviteli törvény szabályozását.

A vezetői számvitelhez hasonlóan a környezeti vezetői számvitel is a vezetői információs rendszer része, mivel elsősorban a menedzsment számára nyújt információt. Választ keres arra, hogy a vállalkozás újratermelési folyamatban betöltött szerepéhez milyen erőforrásokra, azaz termelési tényezőkre van szükség, hogyan történik ezen erőforrások felhasználása, vagyis a költséggazdálkodás, illetve a vállalati output milyen termékben, szolgáltatásban testesül meg. Az eredményhez való hozzájárulás központi kérdése a fedezeti összeg számszerűsítése. A fedezeti összeg viszont a termelő, szolgáltató vállalkozások közvetlen költségeinek, a tevékenység egységre vetítve pedig az önköltség meghatározása nélkül nem számszerűsíthető.

Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy a környezeti költségek tevékenységre történő felosztása hogyan történhet meg, tehát hogyan érvényesíthetők a bekerülési értékben.

Vizsgálataink során az alábbi feltételezésekből indulunk ki:

1) A globalizáció következtében a hazai ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Google

  Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.

 • ügynök

  Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi alapján dönti el az adóhatóság, hogy mely társaságoknál, magánszemélyeknél végez ellenőrzést. A közérdekű bejelentések nyomán indult eljárások száma elenyésző, mára a NAV komplex kockázatelemzési és kiválasztási rendszerének folyamatai a meghatározóak e kérdésben.

 • pénz

  Vádat emeltek ötven ember ellen, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.