Az e-közigazgatás újabb eleme – a Cégkapu

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A közigazgatás megújításának szándéka, illetve az internetes szolgáltatások széles körű elérhetővé válása együttesen teremtette meg a kényelmesebb, hatékonyabb és takarékosabb elektronikus közigazgatás – röviden az e-közigazgatás – lehetőségét. Ennek egyik eleme a már mindenki által ismert és sokak által használt Ügyfélkapu.

Az Ügyfélkapu 2005 áprilisában indult el a kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu) a magyar állam elektronikus azonosító rendszereként, amely lehetővé teszi az e-ügyintézést hazánkban. 2017 áprilisáig, azaz az elmúlt 12 évben összesen 2 827 879 fő regisztrált[1], a 2017. január–július hónapok átlagát tekintve 20 633 ezer belépés történt, és 21 640 ezer dokumentum került feltöltésre.[2] Jelenleg 234 ügyfajta intézhető a portálon: magánélet, tulajdon, munka, társadalombiztosítás, pénzügyek, oktatás, jog, fogyasztóvédelem, közigazgatás, vállalkozás és okmányok területén. 2015-höz képest ez igen jelentős bővülés, fejlődés, hiszen akkor még csak 94 fajta ügyet lehetett itt intézni. 2017-ben is több ügy elektronikus elintézése vált lehetővé, többek között: eSZJA, eHR, ÉTDR stb.

 

Az Eurostat[3] adatai szerint 2010-ben a lakosságnak nyújtott közszolgáltatások 77%-a volt elérhető Magyarországon teljesen online módon, így hazánk a vizsgált 31 ország közül 2010-ben a 19. helyet foglalta el. ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.