Kihívások a XXI. századi ismeretátadásban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Egy vérprofi előadó is számos kihívással találja szemben magát, amikor a bontakozó tudástársadalomban a ma felnőttkorba lépő felsőfokú hallgatóknak szeretne hasznos ismereteket közvetíteni. Hogyne volna az, hiszen mára, az információbőség korában a figyelem szűkös erőforrássá vált, így a legnehezebb feladata egy oktatónak a figyelem megragadása és megtartása. Új és egyénileg is alkalmas módszerek kellenek ehhez, amihez a cikk néhány fontos szemponttal kíván hozzájárulni.

Érdemes kihasználni a digitális világ nyújtotta lehetőséget, lépést kell tartani az infokommunikációs technika fejlődésében. Az infokommunikációs technika (IKT) robbanásszerű fejlődése ugyanis az ismeretátadásban is megköveteli a változásokat. Az újabb és újabb audio és a vizuális technikai és technológiai lehetőségek forradalmasítják az oktatást is, amit egy jó oktató nem hagyhat figyelmen kívül. Az igazán kiváló előadók elsősorban saját legjobb készségeiket kamatoztatják előadásaik során, és ha lépést akarnak tartani a kor követelményeivel, el kell hagyniuk saját komfortzónájukat, átevezve olyan területekre, ahol a hallgatók sokszor jóval előrébb tartanak hozzájuk képest. Fontos azonban, hogy miközben szükséges a folyamatos önfejlesztés és megújulás, ezt csak a saját erősségekkel összhangban, azokat tovább erősítve és főként kis lépésekkel haladva lehet csak megtenni, a „kevesebb több” elv maximális betartása mellett. Az Y és Z generáció tagjai szerencsések ilyen szempontból, hisz...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Google

  Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.

 • ügynök

  Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi alapján dönti el az adóhatóság, hogy mely társaságoknál, magánszemélyeknél végez ellenőrzést. A közérdekű bejelentések nyomán indult eljárások száma elenyésző, mára a NAV komplex kockázatelemzési és kiválasztási rendszerének folyamatai a meghatározóak e kérdésben.

 • pénz

  Vádat emeltek ötven ember ellen, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.