Megújult szabályok a pénzmosás és terrorizmus elleni küzdelem területén

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikkünk a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás visszaszorítására irányuló hazai szabályozás legfrissebb fejleményein és az új jogszabályok megszületésének hátterén túl bemutatja a számviteli szakmát érintő gyakorlati teendőket.

1. Előzmények

A pénzügyi és gazdasági válságot követően világszerte felerősödtek azon kormányzati törekvések, melyek az illegális jövedelem- és vagyonszerzés visszaszorítását célozzák. Az adóhatóságok közötti információcsere megerősítése, az adóelkerülés, agresszív adótervezés és adócsalás elleni fellépés mellett a pénzmosási jelenségekkel szembeni fokozottabb fellépés is ismét előtérbe került mind az Európai Unióban, mind pedig világszerte.

E folyamatok keretében születtek meg az OECD mellett működő Pénzügyi Akciócsoport (Financial Action Task Force: FATF) új ajánlásai a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni hatékony fellépésről. Ezen ajánlások alapján kezdte meg országvizsgálatait az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus Finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval).

Szintén ezen ajánlásokra építve készült el az Európai Unió 4. pénzmosás elleni irányelve,[1] mely 2015. június 5-én került kihirdetésre az Európai Unió Hivatalos Lapjában és 2015. június 26-án lépett...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.