Változások a bizalmi vagyonkezelésben

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Három év telt el a bizalmi vagyonkezelés hazai bevezetése óta. A felhalmozott gyakorlati és jogalkalmazási tapasztalatok a törvényi szabályozás felülvizsgálatát tették szükségessé. Az alábbiakban a bizalmi vagyonkezelést érintő legfontosabb jogszabályi változásokat mutatjuk be.

1. Jogszabályi háttér

Magyarországon a bizalmi vagyonkezelés intézményét a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) teremtette meg. A Ptk. a megbízási szerződések körében nevesíti a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó speciális rendelkezéseket. Mindazon kérdésekben, amelyeket a bizalmi vagyonkezelési szerződésre vonatkozó rész nem említ, a megbízási szerződés szabályait kell alkalmazni. A bizalmi vagyonkezelés részletszabályait a bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló 2014. évi XV. törvény (a továbbiakban: Bvktv.) tartalmazza. További előírásokat tartalmaz a bizalmi vagyonkezelő vállalkozások pénzügyi biztosítékainak egyes szabályairól szóló 87/2014. (III. 20.) Korm. rendelet. A jogintézmény bevezetése óta eltelt három év alatt számos gyakorlati tapasztalat halmozódott fel. A jogalkotók felülvizsgálták a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozó szabályozást, és számos kérdésben módosították a jogi előírásokat. Célul tűzték ki a jogalkalma...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.