Kis- és középvállalkozások regionális beruházási támogatása – I. rész

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A cikksorozat célja annak bemutatása, hogyan lehet nagyobb mértékben államilag támogatni gazdaságilag hátrányos helyzetű térségek beruházásait. Az állami támogatás lehet közvetlen vissza nem térítendő támogatás vagy közvetett támogatás adó- és adóalap-kedvezmények formájában. Az Európai Unió irányelve szerint az állami és uniós támogatások nem befolyásolhatják a piaci folyamatokat. Ezen elv miatt a támogatásokat a torzító hatásuk mértéke szerint minősíteni kell. Az immateriális javakba vagy tárgyi eszközökbe történő beruházás állami támogatása bizonyos feltételek esetén összeegyeztethető a közös piaccal és mentesül az Európai Unió felé történő bejelentési kötelezettség alól.

I. Általános feltételek

Az egyik ilyen feltétel a támogatási intenzitásra vonatkozik. A meghatározott határértékek alatt nem tekinthető jelentősnek a torzító hatás:

a) 15% kisvállalkozások esetében,

b) 7,5% középvállalkozások esetében.

Vagyis, egy kisvállalkozás 10 millió forintos beruházásához adott 1,4 millió forint támogatás nem torzítja a piaci folyamatokat.

A gazdaságilag fejletlenebb régiókra magasabb támogatási intenzitási határérték vonatkozik. Ezekre a területekre nagyobb állami támogatás adható regionális beruházási támogatás címen.

Ezen belül azonban a különböző fejlettségű térségekben a határérték módosul, ugyanaz a támogatás Fejér vagy Borsod megyében más megítélés alá esik. A regionális támogatásra kijelölt területeken a megengedett támogatási intenzitás értéke magasabb, ezért az ott megvalósított beruházásokra adható állami támogatás összege is magasabb. Így minden régióra és cégméretre van egyedi határértékérték, amelyet a támogatási intenzitás nem haladhat meg a...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.