Tárgyi eszköz bekerülési értékébe tartozó tételek

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A példák, esettanulmányok rovatban az első példában egy beruházási téma kerül bemutatásra, amelyben a tárgyi eszköz bekerülési (bruttó) értékébe tartozó, jellemzően előforduló tételeket figyelhetjük meg. A második példa a hitel, a kölcsön felvételéhez közvetlenül kapcsolódóan felmerült költségek elhatárolásáról szól. A példa azt mutatja be, hogy aktív időbeli elhatárolásként ki lehet mutatni a hitel, a kölcsön felvételéhez közvetlenül kapcsolódóan felmerült költségeket, amennyiben azok nem képezik eszköz bekerülési értékét.

1. Első példa

A 2018-ban megvalósult beruházást beruházási hitelből és beruházási, fejlesztési támogatásból finanszírozták. A példában szereplő Beruházó Kft. egyszerűsített éves beszámolót készít, a mérlegkészítés napja a számviteli politikában is rögzítetten, a tárgyévet követő február hónap utolsó napja. A valuta és a deviza felhasználásokat átlagárfolyamon könyvelik. A költségeket csak az 5-ös számlaosztályban könyvelik költségnemenként, összköltség eljárású eredménykimutatást készítenek. A Beruházó Kft. valamennyi végzett tevékenységéből származó árbevétele 27 százalékos fizetendő általános forgalmi adóval kerül kiszámlázásra, így minden befogadott számlánál levonásba helyezik az előzetesen felszámított általános forgalmi adót.

A Beruházó Kft. 2018. június 27-én Németországból egy műszaki gépet vásárolt, amelynek a számlázott vételára 200 000 euró, szállítási, rakodási költségei 20 000 euró. A Beruházó Kft. 2018-ban a műszaki gép beszerzésével egyidejűleg vásárolt tartalék...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.