Diákok munkavállalására vonatkozó részletszabályozás

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen írásunk a diákok foglalkoztatásának legfontosabb szabályozási kérdéseinek és az ezzel kapcsolatos adózási szabályoknak az összefoglalására vállalkozott. Cikkünkben kitérünk a diákok rendelkezésére álló munkavállalási lehetőségek formáira és mindezek mellett igyekszünk felhívni a figyelmet az ezzel kapcsolatos adózási kérdésekre is.

1. Mikor dolgozhat egy diák?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény értelmében főszabály szerint munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki betöltötte a 16. életévét. Aki nappali rendszerű képzésben (általános iskolában, szakiskolában, középiskolában) folytatja tanulmányait, és betöltötte a 15. életévét, annak az iskolai szünet időtartama alatt szintén engedélyezett a munkavégzés.

Megkötés azonban, hogy a 18 év alatti tanuló kizárólag a törvényes képviselője hozzájárulásával létesíthet munkaviszonyt.

Jogszabályban felsorolt kulturális, művészeti, sport- és hirdetési tevékenységet gyámhatósági engedély alapján 16. életévet be nem töltött személy is végezhet foglalkoztatás keretében.

Bármely formában alkalmazza a munkáltató a diákot, egy feltételnek azonban mindenképpen teljesülnie kell: a tanulónak rendelkeznie kell adóazonosító jellel.

Előfordulhat, hogy a diák elvesztette az adókártyáját vagy nem rendelkezik adóazonosító jellel, ekkor igénylés vagy pótlás címén az er...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.