Diákok munkavállalására vonatkozó részletszabályozás

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Jelen írásunk a diákok foglalkoztatásának legfontosabb szabályozási kérdéseinek és az ezzel kapcsolatos adózási szabályoknak az összefoglalására vállalkozott. Cikkünkben kitérünk a diákok rendelkezésére álló munkavállalási lehetőségek formáira és mindezek mellett igyekszünk felhívni a figyelmet az ezzel kapcsolatos adózási kérdésekre is.

1. Mikor dolgozhat egy diák?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény értelmében főszabály szerint munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki betöltötte a 16. életévét. Aki nappali rendszerű képzésben (általános iskolában, szakiskolában, középiskolában) folytatja tanulmányait, és betöltötte a 15. életévét, annak az iskolai szünet időtartama alatt szintén engedélyezett a munkavégzés.

Megkötés azonban, hogy a 18 év alatti tanuló kizárólag a törvényes képviselője hozzájárulásával létesíthet munkaviszonyt.

Jogszabályban felsorolt kulturális, művészeti, sport- és hirdetési tevékenységet gyámhatósági engedély alapján 16. életévet be nem töltött személy is végezhet foglalkoztatás keretében.

Bármely formában alkalmazza a munkáltató a diákot, egy feltételnek azonban mindenképpen teljesülnie kell: a tanulónak rendelkeznie kell adóazonosító jellel.

Előfordulhat, hogy a diák elvesztette az adókártyáját vagy nem rendelkezik adóazonosító jellel, ekkor igénylés vagy pótlás címén az er...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.