Jogi személyek büntetőeljárás alatt

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A klasszikus büntetőjogban bűncselekményt csak természetes személy követhet el. A jogi személlyel kapcsolatos szabályozás előtérbe kerülése azonban felvetette a jogi személy büntetőjogi felelősségének kérdését is.

A jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről a 2001. évi CIV. törvény rendelkezik (a továbbiakban: Jszbt.). Az új büntető eljárási törvény (a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény, a továbbiakban: Be.) elfogadásával a Jszbt. egyes eljárási szabályai is módosításra kerültek, amelyek 2018. július 1-jén lépnek hatályba.

A jogi személy büntetőjogi felelőssége sajátos. A felelősség önállóan nem állapítható meg, csak akkor, ha van olyan természetes személy, akivel szemben büntetőeljárás folytatható. Ebből következik, hogy a jogi személy büntetőjogi szankcionálása származékos, azaz bizonyos természetes személyek felelősségéhez kapcsolódik.

1. Mikor alkalmazhatók a jogi személlyel szemben büntetőjogi intézkedések?

A Jszbt. alapján a jogi személlyel szembeni büntetőjogi intézkedéseknek a következő feltételek teljesülése esetén van helye:

–  a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény alapján szándékos bűncselekmény elkövetésére került sor;

–  a bűncselekmény...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.