Áfaszabályok az építőipari vállalkozások esetében

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A korábbi cikkekben megismert eljárások után a könyvvizsgáló áttekinti a vállalkozás adózási folyamatait. A könyvvizsgáló elsősorban azt vizsgálja, hogy a vállalkozás a valóságnak megfelelően rögzítette-e az egyes adók alapját képező bizonylatait. Hogy a költségek csökkentését megalapozó mértékek (pl. amortizáció) helyesen kerültek-e megállapításra, bevallásait, az előírt adatszolgáltatásait, bejelentéseit határidőben benyújtotta-e a megfelelő nyomtatványokon. Jelen cikkben az általános forgalmi adóval foglalkozunk, amely a legtöbb sajtosságot tartalmazza az építőipari vállalkozások szempontjából.

2008. május 1-jétől az építőipari munkák többsége (minden olyan építési, építési-szerelési munka, amely építésihatóságiengedély-köteles tevékenységhez kapcsolódik és a felek belföldön nyilvántartásba vett, áfa fizetésére kötelezett adóalanyok) az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfa tv.) 142. §-a szerint fordított áfa hatálya alá esik. A szolgáltatást kérőnek kell nyilatkozatot adni, hogy fordított adózású számlát kapjon, mivel a szolgáltató nem tudhatja, főleg felújítás esetén, hogy építésiengedély-köteles műveletben vesz-e részt. Amennyiben a generálkivitelező más kiegészítő jellegű munkát is elvállal, amelyek elvégzéséhez önmagukban építési engedély nem szükséges, akkor az egyenesen és nem fordítottan adózik. Amennyiben az építőipari vállalkozás az Európai Unióban vállal munkát, akkor a magyar vállalkozás vezetőjének nemcsak a magyar áfa tv. vonatkozó előírásait szükséges ismernie, hanem annak az országnak az áfaszabályait is, ahol az...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.