Komplex építőipari beruházások számviteli megközelítésből

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az elmúlt években felrobbant az ingatlanpiac. Újraindultak az építőipari beruházások, sorra húzzák fel az új irodaépületeket és lakóparkokat. Az építőipari beruházások számviteli szempontból is tartogatnak érdekes kérdéseket.

Az elmúlt időszakok ingatlanfejlesztései komplex megoldásokat kínálnak. Már nem pusztán arról van szó, hogy a beruházó felépít egy többlakásos épületet, amelyet lakásonként értékesít, hanem a lakások mellé egyrészt széles körű infrastruktúrát is biztosítani kíván, másrészt maga a beruházó is hosszú távon befektet. Nézzünk meg egy tipikus ingatlanberuházási modellt!

Szervezeti szempontból igen gyakori, hogy miután a beruházó társaság megvásárolta a projekt helyszínét biztosító telket és elkészítette a projektterveket, magát a kivitelezést egy másik társaságra, a fővállalkozóra bízza. (Gyakran kapcsolt felekről van szó.) A beruházó társaság megtartja az irányítás és szervezés munkafolyamatait, a fővállalkozó pedig – jellemzően további alvállalkozók bevonásával – lebonyolítja a fizikai kivitelezést, melynek értékét rendszeres időközönként kiszámlázza a beruházónak. A beruházó társaságban így az irányítási-szervezési költségek mellett a fővállalkozótól beérkező számlák jelennek meg...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.