• Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Ingatlan átalakítás - ÁFA tekintetében | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. október 11. 13:09

  Egyéni vállalkozó adómenetes értékesítés keretében vásárolt egy már meglévő és használatbavételi engedéllyel rendelkező, lakóingatlannak nem minősülő kétszintes ingatlant. Az ingatlant tárgyi eszközként szerzi be.

  A földszinten rendeltetés váltás nélkül üzlethelyiségeket, az emeleten azonban lakásokat (ahol lakásonként a hasznos alapterület nem haladja meg a 150 négyzetmétert) kíván kialakítani, és ezek megvalósítása után az épületet társasházzá akarja nyilvánítani, az egyes üzleteket és a lakásokat albetétesíteni. Ezt követően az albetéteket értékesíti vagy bérbe adja. Valamint egy önkiszolgáló autómosót akar az épülethez hozzácsatlakoztatva kiépíteni.
  Az ingatlan felújítása, korszerűsítése és átalakítása a 312/2012. Korm. rendelet értelmében építési engedély nélkül végezhető tevékenység. Azonban az autómosóval történő bővítés már építési engedélyhez kötött tevékenység, így a teljes (jelenleg még csak egy hrsz. szám alatt lévő) ingatlanra adta ki az építésügyi hatóság az építési engedélyt.

  A vállalkozó csak a lakóingatlannak nem minősülő ingatlan bérbeadására választotta az általános szabályok szerinti adókötelessé tételt.

  Kérdések:
  1. Az így kialakított lakó-, és nem lakóingatlanok „új” ingatlannak minősülnek-e vagy nem, és azok értékesítése mikor és milyen áfa kulccsal történik:
  a) ha az értékesítésre az albetétesítést követően kerül sor, vagy
  b) ha például az egyik „félkész” földszinti üzlet értékesítésére az albetétesítést megelőzően, de az építési engedély kiadását követően kerül sor.
  2. Ingatlan értékesítéskor mit tekintünk teljesítés időpontjának?
  3. A lakások kialakítása érdekében felmerülő (termékek és szolgáltatások vonatkozásában is) kiadások ÁFA tartalma levonható-e a lakóingatlanná minősítés előtt és után, illetve milyen feltételekkel van lehetőség a levonhatóságra?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Alanyi áfamentes egyéni vállalkozó ingatlan bérbeadása | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. október 9. 11:45

  Könyvelünk egy egyéni vállalkozónak, aki katás és alanyi adómentességet választott.
  Mellette bérbe ad ingatlant is, magánszemélyként, melyről nem számlát, hanem számviteli bizonylatot állít ki, mert az adószáma alatt nincs olyan tevékenységi köre, ami ingatlan bérbeadásról szólna.
  (Nem váltott ki bérbeadásra adószámot.)
  A kérdésem az, hogy ebben az esetben is bele kell-e számolni a bevételeibe az alanyi mentes értékhatár elérésekor a bérleti díjból származó bevételét.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Svájcba történő fuvarozás ÁFA megitélése | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 25. 12:20

  Kérem szíveskedjenek részemre megválaszolni az alábbi számlázás ÁFA vonzatát:
  Magyar fuvarozó végez/mint alvállalkozó/ egy magyar fuvarozó cégnek/mint fővállalkozó/ Magyarországról Svájcba fuvart, az alábbi ügyletre a 27 %-os ÁFA vonatkozik,vagy a fordított ÁFA.?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Alapítvány ÁFA levonási joga | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 19. 10:53

  Ügyfelünk alapítványi keretek között működik. A fennállása óta gazdasági tevékenységet, mely adóköteles volt nem végzett, árbevétele nem volt.
  2017- 2019 év során egy vissza nem térítendő pályázati támogatásból egy beruházást hajt végre, melyhez ingatlant vásárol, ingatlant újít fel, valamint eszközöket szerez be a támogatott cél megvalósításához, mely egy „Alapítványi Központ” létrehozása, ahol különböző szolgáltatásokat végez majd.
  A pályázat zárása után , előre láthatóan 2019 év végét követően a létrejött eszközöket, valamint az ingatlant tovább fogja működtetni, és a működtetéséből áfás árbevételt fog elérni.
  A beszerzett eszközökből és szolgáltatásokból áfa mentes bevétele nem keletkezik, áfa mentes tevékenységet nem folytat.
  A vásárolt ingatlan egyéb ingatlan kategóriába tartozik, az értékesítő az áfa tv. hatályos rendelkezéseinek megfelelően nem jelentkezett be ingatlan hasznosítás szempontjából az áfa hatálya alá, így a vásárolni kívánt ingatlan áfa nélkül kerül az Alapítvány által beszerzésre.
  Kérdésünk: az ingatlan felújítási költségének , eszközök beszerzésének valamint azoknak a szolgáltatásoknak a tekintetében , melyekből - a 2019 év végi pályázati összegből megvalósuló projekt zárást követően- a létrejött Alapítványi Központ-ot piaci lapon, adóköteles bevétel megszerzése érdekében fogja üzemeltetni a beszerzéseknél áfa levonási jogával élhet-e, a beruházás során a megvalósításhoz szükséges kiadásai tekintetében gyakorolhat-e áfa levonási jogot.
  Áfa mentes bevételszerző tevékenysége nincs, és a jövőben sem tervez.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Bontás Németországban, építés Magyarországon | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 14. 11:18

  Az ügyletben minden szereplő Magyarországon bejegyzett vállalkozó.

  "A" Kft, megbízza "B" Kft-t azzal a feladattal, hogy Németországban bontson le egy silótornyot, s azt Magyarországon építsék fel. "A" Kft építési engedéllyel rendelkezik a felépítéshez.
  "B" Kft alvállalkozókat vesz igénybe a munka elvégzésére.
  "C" Kft bontást és építést számláz, "D" Kft alapozást és építést.
  Kérdésem az ÁFÁra vonatkozik. Tekintettel az építési engedélyre, minden szereplő fordított áfás számlát állít ki? Illetve a bontást külön kell e számlázni ÁFA körön kívüli szolgáltatásként?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Elengedett követelés pénzforgalmi Áfa | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 6. 10:10

  „A” Kft-nek elhunyt az ügyvezetője 2 éve. Fő tevékenységük villamos kapcsolószekrény gyártás volt , többnyire alvállalkozóként. Halála után ez a tevékenység megszűnt.

  Követelések közt szerepel (2018-2020 évig követelhető) garanciális visszatartás 5%. A „B” Kft fővállalkozó értesítette, hogy a fennálló követelést nem fizeti ki, engedjék el, mert ezt ők fogják elvégezni a továbbiakban az „A” Kft ilyen tevékenységének megszűnése miatt. A problémám az, hogy az „A” Kft pénzforgalmi Áfás és az összeg 1 millió feletti. Jelen esetben ha a követelést elengedi mi lesz az áfával? Hogyan kell számvitelileg kezelni az ügyletet?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Ingatlanfelújítás Franciaországban | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. augusztus 29. 14:20

  Egy magyar Kft. Franciaországban ingatlanok felújításával foglalkozik, mint fővállalkozó. Megrendelői közösségi adószámmal rendelkező francia cégek.
  A munkát alvállalkozóként francia cégek végzik, számláikat közösségen belüli szolgáltatásnyújtásként állítják ki a magyar fővállalkozó felé.

  Kérdés:

  A magyar cég a számláit milyen áfa-mértékkel kell, hogy kiállítsa francia megrendelői felé, keletkezik-e a francia adóhatóság felé valamilyen bejelentési kötelezettsége (áfa, stb tekintetében).
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Családi gazdálkodó kompenzációs felár jogosultsága | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. augusztus 16. 14:19

  Öten vagyunk családi gazdálkodók. A családi gazdálkodás azon a földterületen gazdálkodik amit a tagok (akiknek közülük volt földtulajdona) bevittek a gazdálkodásba.
  A tagoknak egyénenként eltérő a nem mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelmük. Van a családi gazdálkodásnak olyan tagja (a gazdálkodás vezetője) akinek a nem mezőgazdasági tevékenységből származó éves bevétele meghaladja a nyolc millió forintot.(A nyolc millió Ft bruttó munkabérből adódik. A nettó bér alatta van a nyolc milliónak-melyiket lehet figyelembe venni? )
  Az összes bevételnek a tagok között egyenlő mértékben megosztott mezőgazdasági tevékenységből származó bevétele ennél kevesebb.
  A családi gazdálkodók összes tagjára vonatkoztatva eleget teszünk annak a feltételnek hogy egyenlő arányban visszaosztva a nem mezőgazdasági tevékenységből származó éves bevétel egy főre számitva nem haladja meg a nyolc millió forintot.
  Kérdés az hogy kompenzációs felárra jogosultak vagyunk-e?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Teher- vagy személygépkocsi | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. augusztus 9. 15:04

  Ügyfelem tehergépkocsi vásárlás előtt áll. A kinézett (használt) tehergépkocsi paraméterei: megengedett legnagyobb össztömeg: 2200 kg, 5 ajtós, szállítható személyek: 5 fő a sofőrrel együtt. Az utasteret (akár 2, akár 5 személy szállítása esetén) gyári elválasztó rendszer különíti el a raktértől. A gyárból tehergépkocsiként gördült ki, N1-et tüntettek fel a forgalmi engedélyben. Ennek megfelelően 8704-es vámtarifával számláznák. Levonhatjuk-e a beszerzés, az üzemanyag és a fenntartási költségek áfáját? Természetesen áfás bevétel érdekében használnánk.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Kiküldetés ÁFA kérdése | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. július 27. 9:52

  Munkavállalóinknak telephelyek közötti egyeztetés, illetve hivatali ügyintézés alkalmával kiküldetési rendelvény alapján tömegközlekedés által igénybevett utazási költséget számunk el. Az útról a cég nevére szóló számla kerül nyilvántartásba vételre. Kérdésem, hogy ennek az utazási kiadásnak az ÁFA-ja levonható?
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.