• Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Templom építés | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2018. február 7. 12:06

  Kérem szíves segítségét abban, hogy a templom milyen ingatlannak minősül, annak építése során az ÁFA visszaigényelhető-e, illetve milyen feltételekkel igényelhető vissza.
  a., amennyiben egy jogi személy vagy civil szervezet azt saját részre építi
  b., amennyiben egy jogi személy vagy civil szervezet azt építteti, és csak a "kulcsrakész" ingatlanról kap egy számlát.
  c., amennyiben a jogi személy csak építi, majd eladja a templomot (ebben az esetben a templom megvásárlójánál ennek milyen ÁFA vonzata van)
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Internet továbbszámlázása dolgozóink felé | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2018. február 5. 8:45

  A Vodafonetól telefon és internet szolgáltatásról kapunk számlát. A telefonköltség 20 %-t számlázzuk tovább, az internetet pedig 100 %-ban.
  1. Milyen áfával számlázzuk tovább az internetet?
  2. Internet közvetített szolgáltatás. Akkor azt külön számlában kell kiszámlázni?
  3. Ha közvetített szolgáltatás, akkor mehet 5 %-os áfa kulccsal?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Ingatlan vásárlás piaci ár alatt | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2018. január 31. 20:12

  Magánszemély egy Kft-től ingatlant vásárol, a piaci ár alatti vételáron. A magánszemély és a Kft. között a Tao. tv. szerinti kapcsolt vállalkozás állapítható meg (közvelten hozzátartozók tulajdoni hányad összeszáítása miatt)
  A magánszemély ingatlan bérbeadás miatt az áfa törvény hatálya alá bejelentkezett, korábban tulajdonába kerülő ingatlant ad bérbe. Most az említett Kft-től megvásárolni szándékozott ingatlant is bérbe akarja adni. (Nem egyéni vállalkozó, csak adószámos magánszemély).

  Kérdések:

  Levonhatja-e az így megvásárolt ingatlan után áthárított áfát a magánszemély (A Kft. az ingatlan értékesítés tekintetében az áfa alá bejelentkezett)?
  Fordított áfás lesz-e az ügylet?
  A vételár vagy a piaci ár lesz az áfa alapja?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Bérvadászat | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2018. január 26. 8:48

  A vadásztársaságok – mint közszolgáltatók AFA tv. 85. §. (4) b. ) – Alapszabályban rögzített alapcél szerinti tevékenységének minősül a vadásztársaság azon tevékenysége, hogy az állam képviseletében eljáró vadászati hatóság által jóváhagyott tervekben (üzemterv és éves terv) foglaltak szerint végezze vadászati-vadgazdálkodási tevékenységét. Az éves terv részét képező kilövési tervben foglaltakat köteles végrehajtani, azaz a kilövési terv szerinti vadlelövésekről egyrészt saját tagjai, másrészt vendégvadászok, bel- és külföldi bérvadászok közreműködésével kell gondoskodnia, valamint az éves terv szerint lelőtt vadat (vadhúst) is értékesíti. Mindez alapcél szerinti tevékenységnek minősül.
  - egyéb sporttevékenység (pl. bérvadásztatás) (TEÁOR 9319’08)

  Fenti ismertetés után az lenne a kérdésünk, hogy bel- és/vagy külföldi bérvadászok vadásztatása esetén tekinthetjük-e ezt a tevékenységet az általános forgalmi adóról szóló törvény 85.§.(1) m) pontja szerint tárgyi adómentes tevékenységnek, mint vadászati sportszolgáltatást/sportvadászati szolgáltatást. Maga a vadászati sportszolgáltatás véleményünk szerint a vad kilövésének lehetőségét, és/vagy kilövését foglalja magában, nem jár együtt termék (trófea, vadhús) átadásával és más, a bérvadászatot kiegészítő szolgáltatás nyújtásával.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  KATA alanyi mentes adózó közösségen belüli értékesítése | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2018. január 24. 19:36

  Egy KATA-s, nem áfa alany (alanyi adómentes) egyéni vállalkozó közösségen belül kívánja az általa készített termékeit értékesíteni, továbbá szolgáltatást is kíván nyújtani.
  Ez esetben, mint alanyi adómentes adózó, a külföldi partner felé milyen adó adattartalommal kell a számlát megírni, hogy kell jelezni a partnere felé, hogy alanyi adómentes hazájában, tehát áfa fizetésre nem kötelezett?

  Erről miként kell az ÁFA és Közösségi bevalláson adatot szolgáltatnia. Jól értjük, hogy ezen a jogcímeken szerzett bevételei, nem számítanak bele a 8 milliós alanyi adómentességi értékhatárba?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Storno számlák kezelése | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2018. január 17. 13:41

  A Társaság nagy értékű berendezéseket értékesít. A megvásolt termékeket megvásárolja, amelyeket a műhelyében üzembe helyez és úgy adja át a vevőnek. Szolgáltatásokat végez az üzembe helyezés során, amelyhez anyagokat is felhasznál a saját raktárából. Különböző felszereléseket, kiegészítőket ad a berendezéshez. A végzett szolgáltatásokat és felhasznált anyagok a kimenő számlán külön nem jelennek meg, csupán a berendezés egy tételben. A vevőkkel előzetesen megállapodnak, hogy a berendezést milyen felszereltséggel kéri. Készleteiről nyilvántartást vezet.
  A berendezés értékesítéséről kimenő számla a munkalap/szállítólevél alapján készül zárt rendszerben. A készletmozgások rögzítése automatikusan történik a lezárt munkalapok/szállítólevelek alapján.

  Miután a berendezést átadták, lezárják a munkalapot/szállítólevelet, elkészül a kimenő számla. Előfordul, hogy a kimenő számla kinyomtatása, átadása után derül ki, hogy nem pontosan vezették fel a végzett szolgáltatásokat, felhasznált anyagokat. Ez az eladott berendezés árát nem befolyásolja, azonban a készlet nyilvántartást módosítani szükséges. Ezt csak úgy lehet megtenni -a rendszer zártsága miatt- hogy stornozzák a szállítólevelet/munkalapot és a kimenő számlát is és a módosítás után új szállítólevélet/munkalapot és kimenő számlát készítenek.

  Ezzel kapcsolatban merült fel az a kérdés, hogy mi a helyes eljárás a storno számlák kezelésével kapcsolatban? Különös tekintettel arra, hogy nem változik a számla tartalma semmiben, kizárólag a készlet nyilvántartás pontosítása éredekében történik a stornozás és az új számla kibocsátására. Jellemzően a hiba észlelésekor a vevő már nincs személyesen a Társaságnál, ezért személyesen átadni a storno és új számlát nem lehetséges. A számla kelte változik, ha nem a teljesítés napján végzik el a módosításokat.

  A vevőnek rendelkezésére kell bocsátani a storno és az új számlákat? Ha igen, elegendő egyszerű postai levélben?
  A számla kinyomtatásának tényét a számlázó program jelzi. Ha ki sem nyomtatják a storno és az új számlát az helyes?
  Ha kinyomtatják a storno és az új számlákat és azokat megőrzik az elévülési időn belül, az helyes megoldás?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Új lakás vásárlást követő átminősítés | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2018. január 10. 20:34

  Magánszemély egy kivitelezőtől új lakás ingatlant vásárolt 5%-os áfa tartalommal. A magánszemély a lakás ingatlant hasznosítani kívánja, bérbeadás címén. A bérbevevő a lakást vállalkozási célra kívánja felhasználni, és a tevékenységével kapcsolatos hatóság megköveteli, hogy az ingatlan kerüljön átminősítésre lakáscélú ingatlanból, vállalkozási célú ingatlanná (rendelő).
  Kérdésem az lenne, hogy a fenti átminősítésnek van-e áfa tekintetében - mivel a vásárláskor az 5%-os áfát fizette meg a magánszemély - valamilyen kötelezettsége. A bébeadást a magánszemély áfa mentesen tervezi számlázni.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Karácsonyi vacsora áfája | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2018. január 4. 15:08

  Társaságunk 250 dolgozóját karácsonyi vacsorára látta vendégül.
  Ennek során egy művelődési otthont béreltünk ki, és egy vendéglátós céggel szerződtünk az ételre és italra.
  A szolgáltatás abból állt, hogy 250 fő számára megterítettek, a saját telephelyükön megfőzött ételt odahozták, a levest pincérekkel felszolgálták, a többi fogás svédasztalos volt, ott szintén pincérek segédkeztek.
  Mi egyértelműen 18%-os áfára számítottunk az ételeknél, azonban ők 27%-kal számláztak. Szerintük ez e helyes.
  Nem tudom miért, talán mert nem helyben főzött volt. Mi az Önök véleménye?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Kimenő számla tartalma | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. december 15. 3:53

  Egy Magyarországon bejegyzett Bt (alanyi áfamentes) humán kutatás-fejlesztésről szeretne számlát kiállítani egy osztrák székhelyű cégnek, akinek Magyarországon nincs telephelye.
  Ha azt írja a számlára:
  "ÁFA tevékenység területi hatályán kívül"
  1. megfelelő így?
  2. ha nem, hogyan kellene a számlát kiállítani az elvégzett szolgáltatásról?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Számlahelyesbítés miatt keletkető fizetendő ÁFA | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. december 6. 13:41

  Társaságunk ingatlan bérbeadásáról szóló számlákat fogadott be, amelyekben a kibocsátó ÁFÁ-t számított fel. Egy év elteltével derült ki, hogy a számlakibocsátó nem jelentkezett be az ÁFA hatálya alá ingatlan bérbeadás tekintetében, tehát nem volt jogosult ÁFA felszámítására.
  A kibocsátott számlákra november hónapban helyesbítő számlákat állított ki. Az ebből eredő ÁFA fizetési kötelezettségünket beállíthatjuk-e a november havi időszakba, mint fizető ÁFÁ-t, vagy minden érintett hónapra önellenőrzést kell benyújtanunk, felszámítva az önellenőrzési pótlékot is?
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  Nyilvános a GDPR alapján kiszabható közigazgatási bírságról szóló iránymutatás – írja az adatvedelmirendelet.hu.

 • Facebook

  Történtek előrelépések, a vizsgált közösségi médiavállalatok közül kettő, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság.

 • sztrájk

  A szakszervezet 19 százalékos béremelést követel – írja az Index.

 • számítógép_klaviatura

  A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció elérhetővé vált az adóhatóság oldalán. Ha eddig nem is, a leírásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek új feladatának megoldásához pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükség van, mindvégig a folyamat során.

 • fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető - a Kúria eseti döntése.