• Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Cégautó-adó | Egyéb adók

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. október 9. 13:36

  Vállalkozásunk tehergépkocsit vásárolt. A forgalmi engedélyben N1 szerepel, gyári kialakítású tehergépkocsi. Az együttes tömege 2200 kg (forgalmi engedély F.1.) Maximum 5 személy szállítására alkalmas: elöl a vezetővel együtt 2 személy, hátul pedig gyári kialakítása révén még 3 személy is beülhet. De ez a kialakítás csak szükségszerű. Nem komfortos, nincsenek kárpitok, csak a lemez. A padok (nem kárpitos ülések) felett rácsok vannak a térelválasztáshoz. Az 1991. évi LXXXII. Tv. IV. (Cégautó adó) fejezet 17/A.§ (1). az szja tv-hez köti a személygépkocsi fogalmát.
  Kötelezett-e vállalkozásunk a fentiek alapján cégautó-adó fizetésre?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Katás egyéni vállalkozó, svájci megrendelőnek számláz | Egyéb adók

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. október 3. 9:31

  Svájcban működik egy GmbH, amelynek
  Tulajdonosa: Férj és Feleség
  Ügyvezetője: Férj
  Férj: állampolgársága svájci, tartózkodási helye Magyarország, munkavégzés helye Magyarország, nyugdíjas
  Feleség: állampolgársága svájci-magyar, tartózkodási helye Magyarország, munkavégzés helye Magyarország, nem nyugdíjas

  Mindketten a Svájcban működő GmbH-nek végeznek tevékenységet, ez a tevékenység villamosmérnöki munkák, fejlesztések.

  Ezzel kapcsolatban felmerült kérdések:
  1. A Férj és a Feleség végezheti-e az említett tevékenységeket a Gmbh-nak KATÁ-s egyéni vállalkozóként?
  2. Ha végezheti KATÁ-sként, és eléri az Áfa alanyi mentes határt (8 millió), milyen Áfával kell számláznia?
  3. Amennyiben nem végezhetik KATÁ-s egyéni vállalkozóként, és azért a svájci cég munkavállalói lesznek, de a munkát Magyarországon végzik, milyen adó és járulékfizetési kötelezettségek keletkeznek?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  EKAER jelentés | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 27. 15:24

  Társaságunk belföldi adóalanyként, nem rendelkezünk német adószámmal és németországi telephellyel, Németországból, egy német adóalanytól ('A' cég) vásárol nyers rezet, mint alapanyagot. A német cégtől ('A' cégtől) beérkező számlát Társaságunk a Közösségi Áfa bevallásban Közösségen belüli termékbeszerzésként jelenti le, ez az ügylet a nyers réz beszerzése. Az ügylethez EKAER jelentés nem tartozik, mert a nyers réz nem jön be Magyarországra, hanem közvetlenül egy másik németországi adóalanyhoz ('B' céghez) kerül leszállításra. 'B' cég a hozzá beérkezett nyers rezet - mint Társaságunk tulajdonát (saját vagyon mozgatás) - megmunkálja, rézhuzalt készít belőle. Társaságunk 'B' cég részére eseti megbízást ad a nyers réz megmunkálására. A rézhuzal, mint késztermék elkészültét követően 'B' cég Németországból közvetlenül hozzánk, Magyarországra szállíttatja a rézhuzalt. 'B' cég szolgáltatásról (bérmunka) állít ki számlát részünkre, melyet Társaságunk a Közösségi Áfa bevallásban Közösségen belüli szolgáltatás-igénybevételeként jelenti. Társaságunk által vásárolt réz nem fémkereskedelmi engedélyköteles termék, azonban egyéb feltételek (érték, mennyiség) fennállása miatt, amikor a németországi 'B' cégtől leszállításra kerül hozzánk a huzalozott réz, annak fuvarozása EKAER köteles.
  Kérdéseink fenti ügyletekkel kapcsolatban:
  1.) Helyesen jelenti-e le az ügyleteket Társaságunk a Közösségi Áfa bevallásban?
  2.) EKAER-szám igénylése során közösségen belüli termékbeszerzést vagy bérmunkát szükséges jelentenünk?
  3.) Melyik céget kell megjelölnünk feladóként? ('A' céget), akitől az alapanyagot (nyers rezet) vásároljuk, vagy ('B' céget), aki az alapanyagot megmunkálja és a készterméket (rézhuzal) hozzánk szállíttatja?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Németországi ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás áfája | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 15. 16:03

  Magyarországi bejegyzésű, áfa alany (közösségi adószámmal is rendelkező) cég Németországban bejegyzett megrendelő részére (amely szintén rendelkezik közösségi adószámmal is) végez tervezői szolgáltatást, Németország területén elhelyezkedő ingatlannal kapcsolatban. A teljesítéshez a magyar cég szintén magyarországi bejegyzésű, áfa alany cég alvállalkozót vesz igénybe.
  1.)Helyesen járnak-e el a magyar cégek, ha
  a.)az alvállalkozó cég, a magyar megrendelője részére kiállított számláján nem számít fel áfát, „Áfa területi hatályán kívüli teljesítés” megjegyzéssel? (az általuk végzett szolgáltatás szintén a meghatározott ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó tervezési tevékenység)
  b.)A magyar tervező cég a német megrendelő részére szintén áfa nélkül, „Áfa területi hatályán kívüli teljesítés” megjegyzéssel állítja ki számláját. A számlát kibocsátó magyar cég Németországban nem telepedett le gazdasági céllal, ottani adószáma nincs.
  2.) A német fél felé számlázó magyar cég az áfa bevallás mely sorába kell beállítsa az alvállalkozótól befogadott számla összegét illetve a német megrendelő felé kiállított számla összegét?
  3.) Felmerülhet-e ebben az esetben, hogy a német megrendelővel közvetlenül kapcsolatban álló magyar cégnek német adószámot kell kérnie?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Pénztárgép használatának megszüntetése | Adózás rendje

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 11. 11:18

  Egy kft pénztárgépet működtet, azonban tevékenysége jelentősen változik, ezért pénztárgép használatát szeretné megszüntetni, és havi adatszolgáltatás mellett tenne eleget jelentési kötelezettségének. Kérdéseinek:
  - megteheti a vállalkozás, hogy saját elhatározásból úgy döntött, hogy a már megvásárolt és használt pénztárgép használatát megszünteti?
  - ha igen, a NAV felé milyen lejelentési kötelezettségei vannak e tekintetben a vállalkozónak, mely nyomtatványokon tud ennek eleget tenni?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Ingatlan ÁFA levonás | Adózás rendje

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 6. 12:33

  Ingatlant szeretnénk vásárolni egy olyan cégtől, amely az ingatlan értékesítés tekintetében bejelentkezett az ÁFA körbe.
  Az ingatlan nem minősül új ingatlannak, az értékesítő cég tájékoztatása szerint ha magánszemélyként vásároljuk meg, akkor +ÁFA terheli az értékesítést, ha cégként, akkor nincs rajta ÁFA.
  Nyilvánvalóan arra gondol, hogy mivel mindkét fél belföldön bejegyzett, ÁFA hatálya alá tartozó vállalkozás, fordított ÁFA-val számlázza az ingatlant.
  Cégünk viszont nem választott az ingatlanokkal kapcsolatban semmilyen formában adókötelessé tételt.
  A kérdésem, hogy ebben az esetben a fordított ÁFA-val vásárolt ingatlan után az ÁFA-t meg kell fizetnünk?
  Mi a helyzet, hogy ha az ingatlan lakó ingatlan, és milyen ÁFA vonzata van, ha egyéb ingatlan?
  Társaságunk nem foglalkozik ingatlan értékesítéssel, az ingatlant a cég saját célra használná, esetleg később értékesítené (eseti jelleggel).
  Kérném szíves segítségüket az ÁFA fizetési kötelezettség levezetésében.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  EU-ból beszerzett gépjármű ÁFA | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. szeptember 5. 16:33

  A és B társaság magyarországi kapcsolt vállalkozások és egy csoporthoz tartozó csoportos ÁFA alanyok. A társaság vásárol EU-ból egy használt személygépkocsit, amit B társaságnak tervez tartósan bérbe adni.
  A társaság nem gépjármű kereskedő és B társaság kizárólag A társaság részére végez szolgáltatást. A közösségen belüli termékbeszerzés esetén fizetendő ÁFA keletkezik, viszont személygépkocsi vásárlása esetén akkor lehet az ÁFA-t levonásba helyezni, ha az tartósan bérbeadásra kerül. Az ÁFA levonhatósági szabályok figyelembe vételével csoportos ÁFA alanyok közötti bérbeadás esetén is levonható A társaság beszerzéséhez kapcsolódóan a közösségen belüli ÁFA? Vagy az A társaság csak akkor helyezheti levonásba a közösségeb belüli ÁFA-t, ha ÁFA csoporton kívül adja bérbe az autót?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Péntárgép | Adózás rendje

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. augusztus 31. 16:27

  Tisztelt Szakértő ! Kell-e pénztárgépet használnia a gyógytornász tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak,
  ha (tev.kód 869001) e tevékenységén belül masszírozást is végez ? ( végzettsége gyógytornász és ezzel
  végezhet masszírozást is )
  Segítségét köszönöm !
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Végelszámolás befejezése | Adózás rendje

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. július 20. 9:51

  A KATA-s BT. 2017.01.01-től végelszámolás alatt áll. Februárban elhunyt a kültag, 50%os tulajdoni részét a beltag-végelszámoló örökölte, akinek tulajdoni hányada így 100% lett. A végelszámolás tervezett lezárása előtt (2017.07.12) egy nappal elhunyt a beltag-végelszámoló. Hogyan lehet folytatni és lezárni a végelszámolást?
  A végelszámolás lezárása után az örökös részére kifizetendő felosztható vagyon után az örököst milyen adóterhek terhelik, tekintettel arra, hogy a felosztható vagyon a "kata"-s időszakban keletkezett?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  KKV besorolás | Egyéb adók

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. július 18. 13:18

  Cégünk önálló mutatói alapján a Kkvtv. hatálya alá tartozna, ugyanakkor a 100%-os külföldi tulajdonosunkon keresztül számos kapcsolt vállalkozásunk van, melyek mindegyike külföldi székhelyű, és Magyarországon nincs telephelyük sem. Az lenne a kérdésem, hogy a KKV besorolás megállapításánál ezeket a külföldi cégeket is figyelembe kell venni? A kérdés fogyasztóvédelmi referens alkalmazásával kapcsolatban merült fel.
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.