10 százalékkal csábítanak – adóparadicsom lesz Macedónia?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2004. március 22-én Macedónia, a volt Jugoszláv köztársaság is benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, s mostanra jelöltté lépett elő, a csatlakozásig azonban még szabadkereskedelmi egyezmény keretein belül vesz részt az EU27 közös gazdasági életében. A közép-kelet európai kis ország számára rendkívül fontos kérdés a külföldi tőke odavonzása, amelynek érdekében a macedón kormány kiemelkedő előnyöket biztosít a beáramló tőke tulajdonosainak.

Adóparadicsommá szeretné változtatni a macedón kormány saját hazáját az elkövetkező néhány évben, így biztosítva a beáramló külföldi tőke nagyságának állandóságát, amely az ország gazdasági fejlődésének egyik fontos mozgatórugójává válhat. A kedvező adó-, infrastrukturális és munkaerő-piaci környezet a magyar vállalkozások számára is vonzóvá teheti a csatlakozásra kandidált államot. Lássuk melyek ezek a feltételek!

Cégbejegyzés 3 nap alatt!

A macedón kormány a vállalkozás alapítás serkentése érdekében egy különösen gyors cégbejegyzést lehetővé tevő rendszert vezetett be, amelynek keretében 3 napon belül le lehet zongorázni a cégalapítást. A folyamat összesen három lépésből áll: fel kell keresni a kijelölt okmányirodát egyikét, be kell szerezni a leendő telephelyről a szükséges információt és fel kell venni egy alkalmazottat. Ez jelentősen csökkenti az adminisztrációból fakadó akadályokat és a kezdeti költségeket.

A rendszerben 32 kijelölt okmányiroda vesz részt Macedónia-szerte, többek között Skopjében, Bitolában, Kumanovóban, Prilepben, Strumicában, Tetovóban, Velesben és Stipben is elintézhetjük a vállalatregisztrációval kapcsolatos ügyeket. Ha a kormány által tervezettek megvalósulnak, a folyamat tovább egyszerűsödik, az e-goverment szolgáltatás kiépülésével ugyanis már az Interneten keresztül is lehetővé válik a cégbejegyzés.

Adóparadicsom néhány éven belül?

A macedón kormány 2008-tól egységes 10 százalékos adókulcsot vezet be mind a társasági adóra, mind a személyi jövedelemadóra vonatkozóan. S bár az adókulcsokból szimplán nem lehet teljes képet alkotni egy ország közterheiről, hiszen a kedvezmények mértéke és az elszámolható költségek mibenléte erősen árnyalhatja az adókulcsok összevetése alapján tisztának látszó képet, a számok magukért beszélnek.

Az egy adókulcsos rendszer emellett hozzájárul az adminisztráció átláthatóvá és egyszerűvé tételéhez, amely az adminisztrációs költségek csökkentésén keresztül további nyereséget jelent a vállalatok számára. Emellett Macedónia is bilaterális egyezményeket kötött, illetve multilaterális egyezményekhez csatlakozott a kettős adóztatás elkerülése érdekében, hazánk az első csoportba tartozik, így ezt a kérdést kétoldalú szerződés szabályozza
A tőke bevonzásának és ott tartásának szándéka könnyedén tetten érhető a visszaforgatott nyereség nulla százalékos társasági adóval való ˝sújtásában˝.

Szabadkereskedelmi zóna és ipari park: ez az igazi üzlet!

A TIDZ (Technological-Industrial Development Zones) fogalmát a következőképpen határozták meg: az ipari parkok olyan területek, ahol magas hatékonyságú termelés, illetve magas színvonalú innovációs tevékenység folyik.

Az ipari parkokban és szabadkereskedelmi zónákban a vállalatok 50 évre lízingelhetnek területet, a szerződés további 25 évre hosszabbítható alacsony lízingdíjak megfizetése mellett.

A Fortune Global 500-as, illetve a Business Week 1200-as listáján szereplő vállalatok számára a kormány díjmentes telephelyet és speciális együttfinanszírozási konstrukciókat kínál, ha azok a macedón ipari parkok egyikét választják tevékenységük színhelyéül.

Mindezek mellett az itt tevékenykedő vállalatok 10 éves társasági adómentességben és kedvezményes személyi jövedelemadóban részesülnek, amelynek mértékét az általánosan kirótt SZJA felében határozták meg (2007-ben 6 százalék). Ezenkívül az ipari övezetekben sem áfát sem vámot nem kell fizetni.

Emellett a közművesítés, az odavezető utak építésének és az építkezést megelőző talajmunkálatok költségét is átvállalja a kormány.

Munkaerőpiac és gazdasági környezet

A macedón gazdaság az elmúlt 3 évben (2004-2006) 4 százalékos átlagos növekedést produkált, 0,5 százalékos infláció mellett. Az ország infrastrukturális fejlettsége kielégítő, épülnek az autópályák, s a Wi-Fi lefedettség és majdhogynem országos méretű.

Az átlagos bruttó havi bér 370 euró, azaz körülbelül 93 610 forint, ezért a fizetésért cserébe azonban képzett munkaerő áll rendelkezésre. Az angol az általánosan elterjedt és használt idegen nyelv, de az általános iskolában kötelező a német illetve a francia oktatása is. Emellett az országban található egyetemek nyitottak arra, hogy a versenyszféra igényeihez igazítsák a képzést és a hallgatók számát is.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2023. február 8.

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem – közölte a NAV szerdán.