20 év is járhat a munkaerő-kölcsönzős trükkért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint kétszáz millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy borsodi cég mögött álló bűnszervezet, amely mintegy nyolcvan embert foglalkoztatott látszólag munkaerő kölcsönzőkön keresztül, elkerülve a járulék- és áfafizetést. A társaság vezetői és két könyvelőjük előzetes letartóztatásban vannak – adta hírül a NAV.


A főként Tiszaújváros környékén tevékenykedő őrzésvédelemmel és takarítással foglalkozó gazdasági társaságok vezetői kitalálták, hogy megspórolják a munkáltatással kapcsolatos közterheket, és a korábban szabályosan foglalkoztatott dolgozóikat papíron az általuk létrehozott munkerő-kölcsönző cégekhez jelentették be. Ezeket a cégeket időszakonként lecserélték, azaz eltüntették. A stróman cégek, ha adtak is bevallást, járulékokat már egyáltalán nem fizettek. Mindezen felül a kölcsönbe adó cégek által kiállított fiktív számlák után még az általános forgalmi adót is visszaigényelték. 

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

Az irányítóknak arra is volt gondjuk, hogy könyvelőkkel biztosítsák a cégek legálisnak látszó működését. Az ő feladatuk volt a munkavállalók be- és átjelentése, a bukócégek adótartozásának figyelése.
A rajtaütéskor az észak-magyarországi pénzügyi nyomozók informatikus kollégák bevonásával Budapesten, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen huszonhárom helyszínen tartottak házkutatásokat. Ötvenmillió forint értékben három luxusautót és egy nagy értékű motorkerékpárt lefoglaltak, valamint negyvenhárommillió forint értékben zár alá vették a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó ingatlanokat, továbbá zároltak egy külföldi cég nevén lévő bankszámlát is. Mindezeknek köszönhetően az okozott kár várhatóan teljes egészében megtérül.

Az ügy gyanúsítottjai, két ügyvezető (egy nő és egy férfi) és a két könyvelőnő előzetes letartóztatásban vannak. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.Kapcsolódó cikkek

2022. december 1.

Bemutatjuk a hitelintézetek extraprofitadóját

Magyarországon a hitelintézeteket sújtja különadó és extraprofitadó is, két különböző jogszabály alapján, bár a bevallási nyomtatványok mindkét esetben különadóról beszélnek.

2022. november 30.

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat – közölte az adóhatóság.