210 milliós bírságot róttak ki a fogyasztóvédelmi hatóságok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

210 milliós bírságot róttak ki a Kikelet II második hetében A Kikelet II. fogyasztóvédelmi akció második hetében 8600 ellenőrzést tartottak a hatóságok, a kiszabott bírság összege megközelítette a 210 millió forintot.

Az élelmiszer-biztonsági szakhatóság több mint ötszáz esetben, 42 tonna élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt vont ki a forgalomból, megvédve a vásárlókat a fogyasztásra alkalmatlan, minőségi hibás, ismeretlen eredetű, engedély nélkül forgalmazott termékektől.

Az adóellenőrök 170 esetben állapították meg, hogy az eladók nem tettek eleget számla-, illetve nyugtaadási kötelezettségüknek. A munkaügyi felügyelők az ellenőrzött cégeknél több mint ezer feketemunkást találtak, fél ezret meghaladó esetben nem volt rendben a munkaidő-nyilvántartás, ami túlóráztatásra utal, 340 alkalommal pedig munkabérrel kapcsolatos jogsértést állapítottak meg.

A tisztifőorvosi hivatal szakemberei 1100 ellenőrzést hajtottak végre a nemdohányzók védelmében. A fogyasztóvédelmi ellenőrök Budapest belvárosában kirívó szabálytalanságokat állapítottak meg az éjszakai taxisoknál, ami főként a turizmus szempontjából káros. A pénzbüntetések mellett a hatóságok a jogszabályi előírásoknak megfelelően intézkedtek üzletek bezárásáról, termelés és árusítás felfüggesztéséről. A fogyasztóvédelmi akcióellenőrzések április végéig tartanak.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.