350 milliós áfacsalást lepleztek le


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 350 millió forint értékű áfa- és regisztrációs adócsalást sikerült felderítenie a Vám- és Pénzügyőrség nyugat-magyarországi regionális felderítő csoportjának – jelentette be csütörtökön Győrött tartott sajtótájékoztatójukon Sipos Jenő ezredes, a VPOP szóvivője.

nyomozás menetéről Kucsera Ferenc alezredes, a nyomozócsoport parancsnoka tájékoztatta az MTI-t. Az ügy 2006 júniusában került a vámosok látókörébe, amikor egy mosonmagyaróvári cég 12 személygépkocsit hozott be külföldről gyanús körülmények között, pontosabban azok értékesítésekor kiderült, hogy a regisztrációs adó megfizetését igazoló okmányt meghamisították. Ez a cég 2005-2006-ban 400 gépkocsit hozott be az országba 900 millió forint értékben. Ebből 43 gépkocsit hamis regisztrációs adópapírral értékesítettek. A többi esetben, vagyis mind a 400 autónál az áfát sem fizették ki, ez legkevesebb 220 millió forint adókiesést jelent, míg a 2005. évre a társasági adót sem fizették be, ez 114 millió forintot jelent, a már említett hamis regisztrációs adópapírokkal pedig 15-16 millió forint kárt okoztak az államnak. Így jön össze a 350 millió forintos nagy értékű adócsalás.

Fröhlich Zsolt ezredes, a VPOP bűnügyi felderítő csoportjának parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta: ilyen regisztrációs és áfacsalásos ügy az országban több mint ezer autó esetében folyik, ezek több cég ellen indultak, de például Nógrádban van olyan vállalkozás, ahol 174 autó esetében merült föl a csalás gyanúja.

A mosonmagyaróvári ügyben, ha a bíróság megállapítja a különösen nagy értékre elkövetett csalást, akkor a három férfi 2-8 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.