350 milliós áfacsalást lepleztek le


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint 350 millió forint értékű áfa- és regisztrációs adócsalást sikerült felderítenie a Vám- és Pénzügyőrség nyugat-magyarországi regionális felderítő csoportjának – jelentette be csütörtökön Győrött tartott sajtótájékoztatójukon Sipos Jenő ezredes, a VPOP szóvivője.

nyomozás menetéről Kucsera Ferenc alezredes, a nyomozócsoport parancsnoka tájékoztatta az MTI-t. Az ügy 2006 júniusában került a vámosok látókörébe, amikor egy mosonmagyaróvári cég 12 személygépkocsit hozott be külföldről gyanús körülmények között, pontosabban azok értékesítésekor kiderült, hogy a regisztrációs adó megfizetését igazoló okmányt meghamisították. Ez a cég 2005-2006-ban 400 gépkocsit hozott be az országba 900 millió forint értékben. Ebből 43 gépkocsit hamis regisztrációs adópapírral értékesítettek. A többi esetben, vagyis mind a 400 autónál az áfát sem fizették ki, ez legkevesebb 220 millió forint adókiesést jelent, míg a 2005. évre a társasági adót sem fizették be, ez 114 millió forintot jelent, a már említett hamis regisztrációs adópapírokkal pedig 15-16 millió forint kárt okoztak az államnak. Így jön össze a 350 millió forintos nagy értékű adócsalás.

Fröhlich Zsolt ezredes, a VPOP bűnügyi felderítő csoportjának parancsnokhelyettese az MTI-nek elmondta: ilyen regisztrációs és áfacsalásos ügy az országban több mint ezer autó esetében folyik, ezek több cég ellen indultak, de például Nógrádban van olyan vállalkozás, ahol 174 autó esetében merült föl a csalás gyanúja.

A mosonmagyaróvári ügyben, ha a bíróság megállapítja a különösen nagy értékre elkövetett csalást, akkor a három férfi 2-8 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.