7100 milliárd forintot szedett be tavaly az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adójellegű bevételek 82 százaléka tavaly az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közreműködésével folyt be – mondta Szikora János, az APEH elnöke, a kiemelt adózók számára rendezett konferencián.

A hivatal által beszedett adó- és járulékbevétel 2006-ban 7.163,8 milliárd forint volt, 8 százalékkal több az előző évi 6.631,9 milliárd forintnál. A legtöbb bevétel az államháztartás likviditását is jelentősen befolyásoló úgynevezett kiemelt adónemekből származott. A bevételek 34,5 százalékát, a tb-, 25,6 százalékát az áfa-, 22,1 százalékát az szja-, 6,5 százalékát a társasági adó, 1,5 százalékát az eho-, 9,8 százalékát az egyéb bevételek adták.

Az adóhatóság az ellenőrzések során tavaly 302,2 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, jóval többet az előző évi 202,7 milliárd forintnál.

Az APEH feladatai az idei évtől jelentősen bővültek, integrálta az illetékhivatalokat és a Szerencsejáték Felügyeletet, s a hivatal kezeli most már a magánnyugdíjpénztárak részére történő befizetéseket, a foglalkoztatói bejelentéseket is. Eközben az APEH szervezete is változott, a korábbi megyei igazgatóságok helyett regionális igazgatóságok jöttek létre, s átalakult a Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) is.

Juhász István, a KAIG igazgatója elmondta: az országos illetékességűvé vált KAIG az adóhatóság első fokon eljáró szervezete, illetékessége néhány kivétellel kiterjed minden, az adóhatóság hatáskörébe tartozó ügyre. A „szuper revizor csapat” bármely adónemben országos ellenőrzéseket végezhet, olyan adózóknál (magánszemélyeknél is) is, akik nem tartoznak a KAIG-hoz. Az 500 fővel működő igazgatóság tevékenysége három területet ölel fel: a 631 kiemelt (2,2 milliárd forintnál nagyobb adóteljesítményű) adózó ügyeit, a központosított ellenőrzéseket, valamint a kizárólagos illetékességű ügyeket (külföldön bejegyzett vállalkozások, diplomáciai testületek, az APEH, a fegyveres testületek dolgozói).

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek