7100 milliárd forintot szedett be tavaly az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adójellegű bevételek 82 százaléka tavaly az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közreműködésével folyt be – mondta Szikora János, az APEH elnöke, a kiemelt adózók számára rendezett konferencián.

A hivatal által beszedett adó- és járulékbevétel 2006-ban 7.163,8 milliárd forint volt, 8 százalékkal több az előző évi 6.631,9 milliárd forintnál. A legtöbb bevétel az államháztartás likviditását is jelentősen befolyásoló úgynevezett kiemelt adónemekből származott. A bevételek 34,5 százalékát, a tb-, 25,6 százalékát az áfa-, 22,1 százalékát az szja-, 6,5 százalékát a társasági adó, 1,5 százalékát az eho-, 9,8 százalékát az egyéb bevételek adták.

Az adóhatóság az ellenőrzések során tavaly 302,2 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, jóval többet az előző évi 202,7 milliárd forintnál.

Az APEH feladatai az idei évtől jelentősen bővültek, integrálta az illetékhivatalokat és a Szerencsejáték Felügyeletet, s a hivatal kezeli most már a magánnyugdíjpénztárak részére történő befizetéseket, a foglalkoztatói bejelentéseket is. Eközben az APEH szervezete is változott, a korábbi megyei igazgatóságok helyett regionális igazgatóságok jöttek létre, s átalakult a Kiemelt Adózók Igazgatósága (KAIG) is.

Juhász István, a KAIG igazgatója elmondta: az országos illetékességűvé vált KAIG az adóhatóság első fokon eljáró szervezete, illetékessége néhány kivétellel kiterjed minden, az adóhatóság hatáskörébe tartozó ügyre. A „szuper revizor csapat” bármely adónemben országos ellenőrzéseket végezhet, olyan adózóknál (magánszemélyeknél is) is, akik nem tartoznak a KAIG-hoz. Az 500 fővel működő igazgatóság tevékenysége három területet ölel fel: a 631 kiemelt (2,2 milliárd forintnál nagyobb adóteljesítményű) adózó ügyeit, a központosított ellenőrzéseket, valamint a kizárólagos illetékességű ügyeket (külföldön bejegyzett vállalkozások, diplomáciai testületek, az APEH, a fegyveres testületek dolgozói).

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. március 28.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (6. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. március 27.

15 ország versenyhatósági vezetői találkoztak Budapesten

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az OECD közös budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának (ROK) idei első rendezvényén 15 ország versenyhatósági vezetői találkoztak kedden, hogy megvitassák a mindennapi gyakorlatukban felmerülő közös kihívásokat – tájékoztatott szerdai közleményében a hivatal.

2024. március 27.

Jogosulatlanul segítette elő kötvények jegyzését a Timberland Finance International fióktelepe

Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepére jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. A társaság fióktelepe kötvények jegyzését segítette elő hazai ügyfelek részére anélkül, hogy tevékenységét a jegybank előzetesen nyilvántartásba vette volna – jelentette be szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).