A családtagokat is vizsgálhatja az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hiába haladta meg már a tízezret a megindított vagyonosodási vizsgálatok száma, az adóhatóság továbbiakat indít el, amelyek gyakran a már folyamatban lévő vizsgálatokhoz kapcsolódnak. Az adóhivatalnál nem tartják életszerűnek az adatvédelmi biztosnak azt az elvárását, hogy a vagyonosodási vizsgálatot lefolytató adórevizorokon és az érintett ügyfelen kívül más ne hallhassa az elhangzottakat.

Bár a vagyonosodási vizsgálatok száma már meghaladta az idei évre tervezett tízezret, az adóhatóság további vizsgálatokat indít el – cáfolta az elmúlt napok sajtótalálgatásait Varga Lászlóné, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettesének az Info Rádiónak adott nyilatkozatában. A riporter kérdésére az elnökhelyettes elmondta: kevés a helyiségük, ezért előfordul, hogy a vizsgálatok egy szobában párhuzamosan folynak. Varga Lászlóné hozzátette: a hivatal költözködés alatt áll, a körülmények javulnak majd. Törekednek továbbá arra, hogy a vagyonvédelmi vizsgálatba vont ügyfelek személyes adataikhoz fűződő jogait tiszteletben tartsák, s az adatvédelmi törvény célhoz kötöttség elvének megfelelően csak az ügy lefolytatásával megbízott revizorok kezeljék a vizsgált személy adatait. Az elnökhelyettes ugyanakkor megjegyezte: életszerűtlen, hogy aki éppen más munkavégzés céljából a helyiségben tartózkodik, meg ne halljon valami adatot.

A nyilatkozatból az is kiderült, hogy a vagyonosodási vizsgálatok gyakran eredményeznek kapcsolódó vizsgálatokat a családtagokra.

Minden bizonnyal nem véletlenül, hiszen vagyonosodási vizsgálatkor a vizsgálatba bevontak gyakran baráti, családi kölcsönre, ajándékra hivatkoznak (utóbbi már csak azért is hiba, mert a nagyértékű ajándékot az adóhatóságnak be kell vallani, s illetéket kell utána fizetni), ami könnyen oda vezethet, hogy az adóhatóság a barátoknál, családtagoknál is vagyonosodási vizsgálatot indít.

Mit tehet az a vagyonosodási vizsgálat alá vont, aki valóban családtagjaitól kapott nagyobb összeget, ám nem szeretné őket bajba keverni?

– Megteheti, hogy nem nyilatkozik az adóhatóságnak, ezt nem kötelező megtennie. Vagyonosodási vizsgálatkor az állampolgárnak kell bizonyítania, hogy kiadásai mögött adózott jövedelem áll, illetve egyéb igazolható és hitelesen bizonyítható bevétele volt az adott időszakban – mondta el Kocsis Zoltán, a Dr. Vilmányi Iroda tanácsadó-közgazdásza. Ha ez nem sikerül, az adóhatóság a rendelkezésre álló adatok alapján adóhiányt fog megállapítani. A rendelkezésre álló adatok köre meglehetősen széles: a revizorok lehívhatják az ingatlan-nyilvántartás, gépjármű-nyilvántartás vagy akár a vizsgálat alá vont adózó bankszámlájának napi forgalmi adatait is – tette hozzá Kocsis Zoltán.

Mint a tanácsadótól megtudtuk, nem jellemző, hogy a bizonyítási teher az adózó állampolgáron van a hatósággal szemben, az adóhivatal az adózás rendjéről szóló törvénynek köszönheti ezt a profitábilis lehetőséget. Ha a vagyonvizsgálat alá vont a bíróságon próbálja vitatni a rá kirótt adóhiányt, miután az adóhivatal megfelelően alátámasztotta, hogy a becslés jogalapja fennállt, a bizonyítási teher – úgy is, mint felperesen – továbbra is az állampolgáron marad.

Forrás: FigyelőNetKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.