A friss adócsomag 6 fontos pontja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legfrissebb salátatörvényt ismerteti és elemzi az Accace.

1. A társasági adó egységesen 9%

A jelenleg érvényes 10/19%-ról egységesen 9%-ra csökken a társasági adó mértéke 2017-től. Annak érdekében, hogy az ellenőrzött külföldi társaság fogalom ne mondjon ellent a saját belső jogszabályainknak 9%-ra csökken a tao tv 4.§ 11. Pontjában található definícióban a határérték, ami alatt „alacsony adókulcsú állam”-nak tekint Magyarország egy másik országot.

A 9 %-ra módosítás következtében változik az épp bevezetésre jelölt start-up befektetés adóalap-kedvezményének mértéke, és a vállalkozói személyi jövedelemadó is 9%-ra csökken.

2. Illetéktörvény – változik a kedvezményi korlát

Az illetéktörvény módosítására is szükség volt, ugyanis az szintén tartalmaz a Tao. törvény ellenőrzött külföldi társaságához hasonló rendelkezést, ami ha maradna a jelenlegi szövegezés szerint, akkor a magyar társaságok is búcsút inthetnének a kedvezményezett eszközátruházás, -átalakulás és –részesedéscsere illetékmentességének.

3. Szocho és Eho: 22%

A szocho 27%-ról 22%-ra csökken 2017-től, ezzel együtt a már az előző salátatörvénnyel is megnyirbált Eho általános mértéke 27%-ról 22%-ra módosul. Máris bekerült a javaslatba, hogy 2018-tól mindkét esetben további csökkentés következik, 20%-ra.

 

4. Teret hódít a reklámadó

A javaslat kiterjeszti az önkormányzatok adóztatási jogát a reklámhordozó utáni adókötelezettség tényállásával. Így építményadó vethető ki az ilyen objektumok után a felület m2-ben kifejezett mérete alapján. Ennek felső határa évi 12 000 Ft/m2 lesz.

5. Kedvezőbb adózás az ingatlanértékesítésnél

2017-től bármely ingatlan vagy ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelem a szerzés évét követő ötödik évtől kezdődően adómentessé válik. Eddig ez csak a lakóház, lakás és vonatkozó vagyoni értékű jogokra volt igaz, az egyéb ingatlanok csak a 15 évtől voltak adómentesek.

6. Csökken a KIVA kulcsa

A Kiva (kisvállalati adó) kulcsa 16%-ról 14%-ra csökken 2017-től, majd a szocho csökkenését követve 2018-tól tovább csökken 13%-ra.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.