A hét kérdése: kkv-besorolás és transzferár

Szerző: Ado Online
Dátum: 2017. június 15.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Melyik évtől keletkezik a cégeknek a középvállalkozási méret miatt transzferár-nyilvántartás készítési kötelezettsége?


Kérdés:

Két, egymástól teljesen független – a KKV. törvény szerint önálló – vállalkozás (“A” és “B” Kft.) az elmúlt években végig kisvállalkozás volt. 2016 novemberében “A” Kft. felvásárolta a “B” Kft. többségi tulajdonrészét, így kapcsolódó vállalkozásokká váltak. A két Kft. összeszámított létszáma meghaladja az 50 főt (2016-ra, 2015-re és 2014-re vonatkozóan is).

A kérdésem arra vonatkozik, hogy 2016.12.31-én, amikor meg kell állapítani, hogy a két Kft. középvállalkozásnak minősül-e, és érinti-e őket a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség, akkor összevontan vesszük figyelembe a két Kft. adatait, ez által együtt középvállalkozásoknak számítanak, viszont az ún. kétéves szabályt ilyenkor figyelembe kell-e venni? Ha igen, akkor a Kft-t hiába számítanak 2016.12.31-én középvállalkozásnak együtt, mivel a korábbi években végig kisvállalkozások voltak, a kétéves szabály miatt csak 2018-től fogja őket érinteni a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség. Melyik évtől keletkezik a cégeknek a középvállalkozási méret miatt transzferár nyilvántartás készítési kötelezettsége?
 

Válasz:

Az adóév utolsó napján kisvállalkozásnak nem minősülő gazdasági társaság a bevallás benyújtásáig köteles a Tao tv. felhatalmazása alapján kiadott miniszteri rendelet előírásai szerint rögzíteni a szokásos piaci árat, az annak meghatározásánál általa alkalmazott módszert, valamint az azt alátámasztó tényeket és körülményeket (Tao tv. 18. § (5) bekezdés).

A Tao tv. hivatkozott rendelkezése alapján tehát „A”,és „B” társaságnak a KKV kategóriába történő besorolásukat a Kkv. tv. rendelkezései alapján kell elvégezni, figyelemmel többek között az önálló vállalkozás, a partnervállalkozás és a kapcsolódó vállalkozás fogalmi meghatározásaira illetve a kétéves szabályra is. Azaz, mindkét vállalkozásnak meg kell határoznia 2016. december 31-ére a KKV státuszát, és amennyiben – már az összeszámítási szabályt alkalmazva – a vállalkozások középvállalkozásnak (vagy nagyvállalkozásnak) minősülnek akkor mindkettő vállalkozás külön-külön kötelezett transzferár-nyilvántartás vezetésére.

Álláspontom szerint a 2016. év tekintetében már érinti a társaságokat a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség.

 

Válaszadó:

Lakatos Zsuzsa transzferár- és adószakértő


Kapcsolódó cikkek:


Nincs még minden veszve – Cafeteria 2019
2018. szeptember 25.

Nincs még minden veszve – Cafeteria 2019

Az évközi változások jelentősen megnyirbálják a cafeteriarendszer lehetőségeit 2019 januárjától. Egyfelől a vállalatok érdeke áttekinteni, hogy a közterhekkel együtt milyen cafeteriastruktúrát érdemes kialakítani jövőre, másrészt mi az, ami valóban fontos a munkavállalók számára és ezeket a lehetőségeket hogyan tudja a társaság a cafeteriában, vagy ezen kívül biztosítani.

Nagyot nőttek az adóbevételek
2018. szeptember 24.

Nagyot nőttek az adóbevételek

Áfából és személyi jövedelemadóból mintegy 170 milliárd forinttal több bevételt számoltak el, mint 2017 első nyolc hónapjában.

Marad 120 forint a benzin jövedéki adója
2018. szeptember 24.

Marad 120 forint a benzin jövedéki adója

Nem változik októbertől az üzemanyagok jövedéki adója, mivel az adóhatóság által vizsgált időszakban 50 dollár fölött maradt az ásványolaj Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára.