A hét kérdése: megbízási díj közterhei


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megbízási szerződés keretében kifizetheti-e egy kft. egy magánszemélynek a teljes (bruttó) megbízási díjat, ha a magánszemély nyilatkozik arról, hogy az adót és járulékokat ő fizeti? Vagy a kifizető minden esetben köteles levonni a közterheket? Melyik jogszabály rendelkezik erről?

Az Szja tv. 46. § (3) bekezdése alapján az összevont adóalapba tartozó jövedelem megállapításakor az adóelőleget a kifizető állapítja meg, vagyis az adóelőleg megállapítására a kifizető kötelezett. Az összevont adóalap az adóévben adókötelezettség alá eső valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó valamint egyéb bevételből megállapított jövedelem.

A megbízási díj önálló tevékenységből származó jövedelem, ezért a fenti rendelkezést figyelembe kell venni.

Kifizető az Art. rendelkezései alapján Magyarország területén székhellyel, telephellyel rendelkező vagy egyébként gazdasági tevékenységet folytató jogi személy – így a Kft. is – , az egyéni vállalkozó, az egyéb szervezet (pl. a közös név alatt működő polgári jogi társaság, a szakcsoport, a társasház és a társas üdülő), amely (aki) adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat.

2012-től a kifizetőnek csak akkor nem kell adóelőleget megállapítania és levonnia az általa kifizetett összegekből, ha azt igazoltan egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő magánszemély részére teljesíti.

Az adóelőleg-levonást megalapozó nyilatkozattételt a magánszemélynek kell megtennie, amely alapján a magánszemély 2012. évtől legfeljebb csak a bevétel 50 százalékáig terjedő mértékű igazolható vagy igazolás nélkül elszámolható költségről, költséghányadról tehet nyilatkozatot.

A jövedelem után a kifizető kötelezett a társadalombiztosítási járulék vagy egészségügyi hozzájárulás megfizetésére, attól függően, hogy keletkezik-e biztosítási jogviszony, ugyanis ha a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban szerzett jövedelem nem éri el a minimálbér 30%-át (2012-ben havi 27.900 Ft-ot), az nem járulékköteles. Ez utóbbi esetben az egészségügyi hozzájárulást kell a kifizetőnek megfizetnie.

A kérdést Győri Éva szakértőnk válaszolta meg. További kérdések és válaszok itt.Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.