A külkereskedelmi mérleg további javulása pozitív hatással lehet a forint árfolyamának ingadozására


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„A napokban megjelent külkereskedelmi mérleg javulása bizakodásra ad okot. Az export ipari termelés bővülése a jelenlegi gazdasági körülmények között pozitív fejlemény amellett, hogy a gazdaság importigénye továbbra is alacsony a lakossági fogyasztás 2006 óta tartó csökkenése miatt” – elemezte az eredményeket Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A távolabbi kilátásokat nézve nem ennyire optimista a szakember. „Az export további bővülése egyelőre kétséges, mivel az euróövezet országainak költségvetési megszorításai fékezik a gazdasági növekedést. Emellett, az export bővülését pozitívan befolyásoló tartósan alacsony forint árfolyam sincs akkora hatással a befektetőkre, hogy visszatartaná őket a kivonulástól. A napokban láthattuk, hogy a forint tartós gyengülése a jennel szemben sem akadályozta meg a Sony magyarországi leépítését” – mondta el Horváth István.

„A külkereskedelmi egyenleg javulása pozitív fejlemény mind az államháztartás, mind a magánszféra számára, hiszen a mérleg pozitív irányú változása csökkenti az ország külső finanszírozási igényét, ami hosszabb távon csökkentené a forint jelentős ingadozását, sérülékenységét” – tette hozzá a szakember.

Forrás: A K&H Alapkezelő sajtónyilatkozata


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.