A külkereskedelmi mérleg további javulása pozitív hatással lehet a forint árfolyamának ingadozására


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„A napokban megjelent külkereskedelmi mérleg javulása bizakodásra ad okot. Az export ipari termelés bővülése a jelenlegi gazdasági körülmények között pozitív fejlemény amellett, hogy a gazdaság importigénye továbbra is alacsony a lakossági fogyasztás 2006 óta tartó csökkenése miatt” – elemezte az eredményeket Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A távolabbi kilátásokat nézve nem ennyire optimista a szakember. „Az export további bővülése egyelőre kétséges, mivel az euróövezet országainak költségvetési megszorításai fékezik a gazdasági növekedést. Emellett, az export bővülését pozitívan befolyásoló tartósan alacsony forint árfolyam sincs akkora hatással a befektetőkre, hogy visszatartaná őket a kivonulástól. A napokban láthattuk, hogy a forint tartós gyengülése a jennel szemben sem akadályozta meg a Sony magyarországi leépítését” – mondta el Horváth István.

„A külkereskedelmi egyenleg javulása pozitív fejlemény mind az államháztartás, mind a magánszféra számára, hiszen a mérleg pozitív irányú változása csökkenti az ország külső finanszírozási igényét, ami hosszabb távon csökkentené a forint jelentős ingadozását, sérülékenységét” – tette hozzá a szakember.

Forrás: A K&H Alapkezelő sajtónyilatkozata


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.