A magánnyugdíjpénztári vagyonból mentik meg a MÁV-ot és a BKV-t


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eldőlt: a nyugdíjpénzből mentik meg a MÁV-ot és a BKV-t 2011. április 1., péntek 10:33 Papp Zsolt Az kormány döntött a BKV és a MÁV részleges konszolidálásról és egyes ppp-programok átvállalásáról – mindezt a magán-nyugdíjpénztári vagyon terhére. A konszolidációs kiadások után az államháztartás idén 2 százalékos többlettel zár majd az eredetileg tervezett 2,9 százalékos hiánnyal szemben.

A piaci várakozásoknak megfelelően korrigálta Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az idei hiánycélját a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításából befolyó bevételekkel. Eszerint a költségvetésben elfogadott 2,94 százalékos GDP arányos eredményszemléletű hiány helyett 2 százalékos többlet lesz.

Az NGM levezetése szerint a magánpénztári vagyon teljes beszámításával a többlet valójában a GDP 4 százaléka lenne, ám a kormány már döntött a MÁV adósságának és a BKV tartozásainak részleges átvállalásáról. Ez a lépés GDP arányosan 1,3 százalékkal rontja a többlet. A kormány arról is döntött, hogy kivált egyes meg nem nevezett ppp-projekteket , ami a GDP 0,7 százalékának megfelelő kiadással jár – így lesz az államháztartási többlet a GDP 2 százaléka.

A NGM utal arra is, hogy a mindezen döntések nem érintik az elfogadott költségvetés pénzforgalmi sarokszámait – és nem tekintenek el a 250 milliárd forintos kiadási zárolásról sem – amelyből létrehozzák a költségvetés stabilitási alapját.

További részletek a Napi Gazdaságban.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.