A magánszállásadók átalányadózása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az államháztartási törvény módosításába csomagolt változás az szja-törvény tételes átalányadózásra vonatkozó rendelkezéseit visszamenőleg, 2011. január 1-től módosítja.

Az államháztartási törvény módosításáról szóló 2011. évi XXXI. törvény módosította a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 57/A §-át.

Az Szja törvény eddig hatályos rendelkezései szerint a tételes átalányadózást csak azok a fizetővendéglátó magánszemélyek választhatják, akik tevékenységüket az adóévben legfeljebb 90 napos időtartamban folytatják.

Ez a rendelkezés hátrányosan érinti a magán-szállásadást. A módosítás visszaállítja a korábbi állapotot, amely szerint a tételes átalányadózás csak turisztikai, utazási célú magán-szállásadás esetében alkalmazható, nem terjed ki a tartós szobakiadásra, de az adóéven belül nem korlátozza a tevékenység folytatásának időtartamát.

Az ideiglenes tartózkodás felső határa 90 nap, ez az időtartam azonban adóévenként és személyenként értendő. A módosított szabályt már az adózási mód 2011. évi választásánál alkalmazni lehet, tehát visszamenőleges hatálya van.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.