A magyar áfa-bevallás sajátosságai (2. rész)


Abban is nagyon haladónak tekinthető a magyar rendszer, hogy az adóhatóság utal külföldi bankszámlaszámra visszaigénylés esetén.

Amint az előző cikkben már említettem a magyar áfa-bevallás nem csupán annak mérhetetlen adatigénye miatt tekinthető kuriózumnak az uniós országok áfa-bevallásai között, de amiatt is, hogy milyen szerteágazó lehetőségek közül választhat, aki visszaigénylő pozícióba kerül. Más országokban egyszerűen nincs választása az adóalanynak, ha visszaigénylő lesz, az adóhatóság automatikusan kiutalja a visszaigényelhető adót, ilyen rendszer működik például Nagy-Britanniában.

Franciaországban külön kérelmet kell beadni, amennyiben az adóalany kéri a bankszámlájára utaltatni a visszajáró adót. Írországban is automatikusan kiutalja az adóhatóság a visszaigényelhető adót, annyi engedménnyel, hogy a bevallás beadása során az elektronikus felületen be lehet jelölni, hogy a visszaigénylő adót ne utalja ki az adóhatóság, hanem későbbi fizetési kötelezettségek ellentételezésére is felhasználható legyen. Ellenben utóbbi esetben nem lehet megosztással élni: vagy mindent kiutal az adóhatóság, vagy mindent rákönyvel az adóalany áfa számlájára.

Abban is nagyon haladónak tekinthető a magyar rendszer, hogy az adóhatóság utal külföldi bankszámlaszámra visszaigénylés esetén. Az előbb említett országokban ez nem lehetséges, sőt Nagy-Britanniában egészen tavaly év végéig, ha egy áfa-regisztrált adóalany nem rendelkezett brit bankszámlával az adóhatóság postán küldött ki csekket a cég külföldi székhelyére. Ilyen esetben az adóalany egy munkatársának be kellett fáradnia a cég számlavezető bankjába, ott a csekket bemutatni, amelynek beszedéséről az adóalany bankja gondoskodott vaskos jutalék ellenében. Ez a rendszer idén január elsejétől változott meg, és vált lehetővé az egyszerűsített külföldre utalás az Egyesült Királyságban.

Ezzel szemben Magyarországon, ha az adóalany külföldi illetőségű és hazánkban pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, akkor a NAV a visszajáró összeget az adózó külföldi fizetési számlájára utalja az adóalany által megadott devizanemben. A magyar adóhatóság nem csupán Uniós bankszámlára tud utalni, de megoldható a tengeren túlra történő utalás is. Amennyiben az adóalany külföldi fizetési számláját vezető pénzügyi szolgáltatójának székhelye az Európai Unió valamely tagországában bír adóügyi illetőséggel, akkor az IBAN számlaszám megadása lesz a legfontosabb, de a SWIFT-kódot is, valamint a célország 2 betűből álló országkódját is meg kell adni.

Amennyiben az adóalany olyan külföldi pénznemben kéri a kiutalást, aminek nincs az MNB által közzétett forintban meghatározott árfolyama, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot fogják figyelembe venni. Az átváltás költsége ilyenkor a külföldi illetőségű adózót fogja terhelni.

Olyan helyzet is elő szokott fordulni, hogy a külföldi adóalany köteles belföldi pénzforgalmi számla nyitására, azonban ennek ellenére külföldi bankszámlát ad meg a kiutalás teljesítésére, ilyen esetekben a bevallás hibára fog futni, annak rendezéséig a kiutalás nem fog teljesülni.

A bevallás keretein belül a magyar szabályok lehetővé teszik, hogy adózó kérhesse a teljes összeg kiutalását, annak átvezetését más adónemekre, részben átvezetni részben kiutalni, illetve a teljes összeg átvitelét következő időszakra, ahol felhasználhatja azt adófizetési kötelezettségének csökkentésére.

A NAV szintén lehetővé teszi belföldi pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózó számára, hogy a visszaigényelhető adót postán keresztül fizesse ki. Ilyen esetben a postai utalási címet kell megadni, ahova a NAV gondoskodik a pénz kézbesítéséről.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.Kapcsolódó cikkek

2022. június 16.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (1. rész)

Minden túlzás nélkül állíthatjuk: a magyar áfa-bevallás az uniós országokban alkalmazott áfa-bevallások legbonyolultabbjainak egyike. A maga több mint 100 sorával, mellékleteivel és jelentéseivel komoly felkészültséget igényel helyes kitöltése.