A magyar áfa-bevallás sajátosságai (2. rész)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Abban is nagyon haladónak tekinthető a magyar rendszer, hogy az adóhatóság utal külföldi bankszámlaszámra visszaigénylés esetén.

Amint az előző cikkben már említettem a magyar áfa-bevallás nem csupán annak mérhetetlen adatigénye miatt tekinthető kuriózumnak az uniós országok áfa-bevallásai között, de amiatt is, hogy milyen szerteágazó lehetőségek közül választhat, aki visszaigénylő pozícióba kerül. Más országokban egyszerűen nincs választása az adóalanynak, ha visszaigénylő lesz, az adóhatóság automatikusan kiutalja a visszaigényelhető adót, ilyen rendszer működik például Nagy-Britanniában.

Franciaországban külön kérelmet kell beadni, amennyiben az adóalany kéri a bankszámlájára utaltatni a visszajáró adót. Írországban is automatikusan kiutalja az adóhatóság a visszaigényelhető adót, annyi engedménnyel, hogy a bevallás beadása során az elektronikus felületen be lehet jelölni, hogy a visszaigénylő adót ne utalja ki az adóhatóság, hanem későbbi fizetési kötelezettségek ellentételezésére is felhasználható legyen. Ellenben utóbbi esetben nem lehet megosztással élni: vagy mindent kiutal az adóhatóság, vagy mindent rákönyvel az adóalany áfa számlájára.

Abban is nagyon haladónak tekinthető a magyar rendszer, hogy az adóhatóság utal külföldi bankszámlaszámra visszaigénylés esetén. Az előbb említett országokban ez nem lehetséges, sőt Nagy-Britanniában egészen tavaly év végéig, ha egy áfa-regisztrált adóalany nem rendelkezett brit bankszámlával az adóhatóság postán küldött ki csekket a cég külföldi székhelyére. Ilyen esetben az adóalany egy munkatársának be kellett fáradnia a cég számlavezető bankjába, ott a csekket bemutatni, amelynek beszedéséről az adóalany bankja gondoskodott vaskos jutalék ellenében. Ez a rendszer idén január elsejétől változott meg, és vált lehetővé az egyszerűsített külföldre utalás az Egyesült Királyságban.

áfa-bevallás

Ezzel szemben Magyarországon, ha az adóalany külföldi illetőségű és hazánkban pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, akkor a NAV a visszajáró összeget az adózó külföldi fizetési számlájára utalja az adóalany által megadott devizanemben. A magyar adóhatóság nem csupán Uniós bankszámlára tud utalni, de megoldható a tengeren túlra történő utalás is. Amennyiben az adóalany külföldi fizetési számláját vezető pénzügyi szolgáltatójának székhelye az Európai Unió valamely tagországában bír adóügyi illetőséggel, akkor az IBAN számlaszám megadása lesz a legfontosabb, de a SWIFT-kódot is, valamint a célország 2 betűből álló országkódját is meg kell adni.

Amennyiben az adóalany olyan külföldi pénznemben kéri a kiutalást, aminek nincs az MNB által közzétett forintban meghatározott árfolyama, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot fogják figyelembe venni. Az átváltás költsége ilyenkor a külföldi illetőségű adózót fogja terhelni.

Olyan helyzet is elő szokott fordulni, hogy a külföldi adóalany köteles belföldi pénzforgalmi számla nyitására, azonban ennek ellenére külföldi bankszámlát ad meg a kiutalás teljesítésére, ilyen esetekben a bevallás hibára fog futni, annak rendezéséig a kiutalás nem fog teljesülni.

A bevallás keretein belül a magyar szabályok lehetővé teszik, hogy adózó kérhesse a teljes összeg kiutalását, annak átvezetését más adónemekre, részben átvezetni részben kiutalni, illetve a teljes összeg átvitelét következő időszakra, ahol felhasználhatja azt adófizetési kötelezettségének csökkentésére.

A NAV szintén lehetővé teszi belföldi pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózó számára, hogy a visszaigényelhető adót postán keresztül fizesse ki. Ilyen esetben a postai utalási címet kell megadni, ahova a NAV gondoskodik a pénz kézbesítéséről.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2022. június 16.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (1. rész)

Minden túlzás nélkül állíthatjuk: a magyar áfa-bevallás az uniós országokban alkalmazott áfa-bevallások legbonyolultabbjainak egyike. A maga több mint 100 sorával, mellékleteivel és jelentéseivel komoly felkészültséget igényel helyes kitöltése.