A magyar állam szponzorálja az adóelkerülést?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy magyar állam által pénzelt alapítványhoz is köthető a szlovák rendszámos adóelkerülésben utazó szlovákiai magyar vállalkozó „”biznisze”” – értesült az Új Szó.

„”A magyar államtól kapnak támogatást, mégis annak költségvetését segítenek megrövidíteni”” – számol be szalagcímben címoldalán a pozsonyi Új Szó szombati száma arról, hogy a révkomáromi Selye Alapítvány vezetőjének magánvállalkozása a magyarországi adórendszert megkerülő szolgáltatás keretében magyarországi vállalkozóknak intéz szlovák gépkocsirendszámokat.

Hárított a vállalkozó

A lap több írásban is beszámol és „”etikátlan ügyletnek”” minősíti, hogy a szlovákiai magyar vállalkozó, Szabó Zoltán, a Selye János Egyetemért Alapítvány ügyvezetője, a Ganador Kft. tulajdonosa, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje által vezetett alapítvány nevéhez olyan ügyletek kötődnek, amelyek révén „”több millió koronával segítettek megrövidíteni a magyar költségvetést, miközben bevételeik nagy része magyar közpénzekből származott””.

„”Szabó Zoltán lapunk kérdéseit azzal hárította el, hogy minden, az alapítvánnyal kapcsolatos ügyben Bauer Edit, a kuratórium elnöke (egyben az MKP – Magyar Koalíció Pártja – európai parlamenti képviselője) hivatott nyilatkozni. Szabó nem reagált a vállalkozását firtató kérdésekre sem.

Albert Sándor, a Pro Selye Universitas alap ügyvezetője (egyben a komáromi egyetem rektora) szintén Bauerhez irányított minket. Arra a kérdésre, mennyire tartja etikusnak Szabó bizniszét, nem kívánt válaszolni”” – írja az Új Szó, majd így folytatja: „”Bauer Editet az utóbbi napokban nem tudtuk telefonon elérni, ám korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy az alapítvány júniusi kuratóriumi ülésén ezzel a problémával is foglalkoztak. „”Ezt azzal zártuk le, hogy az alapítvány kuratóriumának az ügyhöz semmi köze”” – mondta Bauer. „”Nem tudom milyen indokkal vontuk volna felelősségre Szabót – tette hozzá”” – írta az Új Szó.

Információink szerint a kuratórium azzal zárta le az ügyet, hogy indokolatlanok a vádak – teszi hozzá a lap, majd így folytatja: „”Szabó cége viszont a lapunk birtokába került felvételek alapján valóban a fentiekben leírt tevékenységet folytatja. Magyarországi vállalkozóként kértünk tanácsot a Ganador munkatársaitól, akik nem utasítottak el bennünket, s azt felelték, a vállalat valóban foglalkozik szlovák rendszámok intézésével””.

A lap további, az üggyel foglalkozó írásából kiderül: A Danubius kollégium épületében, ahol a Ganador is székel, 13, túlnyomórészt magyar állampolgárok alapította vállalkozás van még bejegyezve. Tudnivaló, hogy a szlovák rendszám megszerzésére Szlovákiában bejegyzett vállalkozásnak van csak lehetősége.

Zavaros jogviszonyok

Mint az Új Szó írja, a Selye János Egyetemért Alapítványt 2001-ben azért hozták létre, hogy magyarországi egyetemek kihelyezett révkomáromi képzéséit intézze. „”Magyar állami pénzekből ingatlanokat vásároltak és újítottak fel””. 2006-ban a szervezet a szlovákiai alapítványok nagyságrendjében a 12. helyet foglalta el, közel 40 millió koronás évi bevétellel.

„”Az alapítvány a Selye Egyetem (az egyetlen önálló szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény) létrejötte után felszámolás alá került, ingatlanjainak nagy részét a Pro Selye Universitas nonprofit alap vette át. Hivatalosan már a Danubius kollégium is az alap tulajdona, ám még mindig az alapítvány kezeli”” – így a meglehetősen zavaros jogviszonyokat ismertetni próbáló lap, amely végül a Danubius épületében székelő Ganador tulajdonosát, Szabó Zoltánt is megszólaltatja, aki lap kilenc kérdése elől következetesen kitérve, hat esetben Bauer Edithez, a kuratórium elnökéhez utasítja az ügyet firtató újságírót.

A lap végül megjegyzi, hogy magyarországi becslések szerint Magyarországon tízezer Szlovákiában bejegyzett gépjármű közlekedik, s ezáltal a magyar költségvetés „”több százmillió forinttól esik el””.

A Miniszterelnöki Hivatal egyelőre tájékozódni próbál a sajtóhír nyomán.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.