A nagymama kuglófja – dr. Varga Árpád receptje (x)
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Az ADÓ szaklap neves szerzői 30 perc alatt elkészíthető ételeket ajánlanak a Vacsóra-kódexben, az Adó-kódex gasztronómiai különszámában. Most dr. Varga Árpád, az ADÓ szaklap szerkesztőbizottsági tagja receptajánlata következik: így készül a családban a nagymama kuglófja. A Vacsora-kódexet itt vásárolhatja meg.
Ez egy régi családi recept, amelyet hétvégenként gyakran elkészítünk. Könnyű, lágy tésztája remekül illik egy délutáni kávé vagy tea mellé, de nagyszerű lezárása lehet egy vasárnapi ebédnek is
HOZZÁVALÓK:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a kuglóf formát kevés vajjal kikenjük majd vékonyan liszttel beszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral összekeverjük, majd a citrom reszelt héjával és a citromlével habosra keverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a vizet és az olajat. Egy tálba kimérjük a lisztet, ezt összekeverjük a sütőporral és kanalanként hozzáadjuk a tojássárgás keverékhez. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan az előző keverékhez forgatjuk. Az előkészített kuglóf formába beleöntjük körülbelül a massza felét, majd a maradékhoz hozzáadjuk a kakaót (holland, sötét színű kakaóból elég 1,5-2 kanál, a világosabból 3-3,5), majd a fehér masszára öntjük. Kb. 35 percig sütjük (ha a teteje megpirulna a sütés vége felé sütőpapírt helyezünk rá), kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e, majd rácsra borítjuk, megszórjuk porcukorral és hűlni hagyjuk.
A Vacsora-kódex tavalyi sikerén és népszerűségén felbuzdulva idén az adózási és számviteli terület legnevesebb szerzői osztják meg velünk kedvelt ételeik receptjét, így a Vacsora-kódexben megismerheti többek között dr. Farkas Alexandra, Kardos Péter, Kiss-Csukás Sándor, dr. Kovács Ferenc, Lenkei Zoltán, Pankucsi Zoltán, dr. Szakács Imre, Tóth Mihály, és dr. Vámosi-Nagy Szabolcs kedvenc receptjét. A Vacsora-kódex itt rendelhető meg.