A parlament dönthet arról, hogyan pótolják az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Várhatóan a kormány csak javaslatot tehet, és a parlament mondja majd ki a végső szót az elvárt adó eltörlése miatti bevétel-kiesés kompenzálásáról – mondta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek. A pénzügyminiszter szavai szerint több változat közül dönthet a kormány az Alkotmánybíróság (Ab) elvárt adóval kapcsolatos döntése után kieső bevételek pótlásáról, amelyet jövő héten terjeszt a kabinet elé.

Veres János kiemelte, hogy a hiány megszüntetésére jelenleg is öt változatot vizsgálnak a Pénzügyminisztériumban, és valószínűnek tartja, hogy a kormány elé is több javaslatot terjeszt. A pénzügyminiszter az MTI kérdésére nem mondta meg, hogy a bevétel kiesésére milyen elképzelések vannak, mert nem kívánta megelőzni a kormánydöntést. A tartalékok terhére, a bevételek növelésével vagy a kiadások csökkentésével kell a kieső bevételt pótolni, de előfordulhat az is, hogy a három lehetőség kombinációjával készülő koncepció kerül elfogadásra – sorolta a lehetőségeket a miniszter.

Veres János hangsúlyozta: egy biztos, hogy a konvergenciaprogramban szereplő 2007-re tervezett 6,8 százalékos államháztartási hiánycélt miden körülmények között tartani kell, mert ez Magyarország hitelességének a kérdése.

Az elvárt adó bevezetését 2006 közepén jelentette be a kormányfő az Új Egyensúly program keretében, amely szerint 2007. január 1-jétől a társasági adó hatálya alá tartozó adóalanyoknak adót kell fizetniük, legalább egy minimális nagyságú elvárt jövedelem alapján. Ezt a törvényi szabályozást az Ab megsemmisítette.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. július 1.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.