A parlament dönthet arról, hogyan pótolják az elvárt adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Várhatóan a kormány csak javaslatot tehet, és a parlament mondja majd ki a végső szót az elvárt adó eltörlése miatti bevétel-kiesés kompenzálásáról – mondta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek. A pénzügyminiszter szavai szerint több változat közül dönthet a kormány az Alkotmánybíróság (Ab) elvárt adóval kapcsolatos döntése után kieső bevételek pótlásáról, amelyet jövő héten terjeszt a kabinet elé.

Veres János kiemelte, hogy a hiány megszüntetésére jelenleg is öt változatot vizsgálnak a Pénzügyminisztériumban, és valószínűnek tartja, hogy a kormány elé is több javaslatot terjeszt. A pénzügyminiszter az MTI kérdésére nem mondta meg, hogy a bevétel kiesésére milyen elképzelések vannak, mert nem kívánta megelőzni a kormánydöntést. A tartalékok terhére, a bevételek növelésével vagy a kiadások csökkentésével kell a kieső bevételt pótolni, de előfordulhat az is, hogy a három lehetőség kombinációjával készülő koncepció kerül elfogadásra – sorolta a lehetőségeket a miniszter.

Veres János hangsúlyozta: egy biztos, hogy a konvergenciaprogramban szereplő 2007-re tervezett 6,8 százalékos államháztartási hiánycélt miden körülmények között tartani kell, mert ez Magyarország hitelességének a kérdése.

Az elvárt adó bevezetését 2006 közepén jelentette be a kormányfő az Új Egyensúly program keretében, amely szerint 2007. január 1-jétől a társasági adó hatálya alá tartozó adóalanyoknak adót kell fizetniük, legalább egy minimális nagyságú elvárt jövedelem alapján. Ezt a törvényi szabályozást az Ab megsemmisítette.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.