A parlament előtt az új áfatörvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1992-ben hozott és a számtalan módosítással lerontott hatékonyságú, nehezen alkalmazható áfatörvény helyére új jogszabály lép, a javaslat pénteken került a parlament elé.

A javaslathoz fűzött indoklás szerint az új törvény tartalmazza az ez év elejétől hatályos uniós hozzáadott érték-adó irányelv szabályait, szerkezete átlátható, a szövege pedig érthetőbb, mint a jelenlegi áfatörvényé.

Az áfa alanya – főszabályként – az lehet, aki gazdasági tevékenységet folytat. E szabály alól azonban több kivétel is található a törvényjavaslatban: adóalany lesz az is, aki akár csak egy új közlekedési eszközt értékesít egy másik uniós tagállamba, illetve az a magánszemély is, aki sorozat jelleggel értékesít ingatlant. Az előbbi esetben a vevő országában kell megfizetni az áfát.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

2022. június 30.

Ellenőrzési határidők és a mulasztási bírság kapcsolata

A mulasztási bírságok sokfélék, de vannak közös szabályaik. Ilyen a bírság kiszabásakor alkalmazandó mérlegelés, vagy különféle adózók esetében irányadó kedvezőbb, vagy hátrányosabb rendelkezések alkalmazása megbízható, vagy kockázatos adózók esetében. Érdekes jogesetet mutatunk be.