A parlament előtt az új áfatörvény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1992-ben hozott és a számtalan módosítással lerontott hatékonyságú, nehezen alkalmazható áfatörvény helyére új jogszabály lép, a javaslat pénteken került a parlament elé.

A javaslathoz fűzött indoklás szerint az új törvény tartalmazza az ez év elejétől hatályos uniós hozzáadott érték-adó irányelv szabályait, szerkezete átlátható, a szövege pedig érthetőbb, mint a jelenlegi áfatörvényé.

Az áfa alanya – főszabályként – az lehet, aki gazdasági tevékenységet folytat. E szabály alól azonban több kivétel is található a törvényjavaslatban: adóalany lesz az is, aki akár csak egy új közlekedési eszközt értékesít egy másik uniós tagállamba, illetve az a magánszemély is, aki sorozat jelleggel értékesít ingatlant. Az előbbi esetben a vevő országában kell megfizetni az áfát.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.