A rendőrséggel vitetheti el az APEH azt, aki nem hajlandó megjelenni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs értelme a vagyonosodási vizsgálatoknál az időt húzni, mert előbb-utóbb meg kell jelennie a vizsgálat alá vont személynek az adóhatóságnál – nyilatkozta Szikora János, az APEH elnöke az MTV Napkelte című műsorában.

Az adóhatóságnak ráadásul megvan az a joga, hogy amennyiben az adóalany nem jelenik meg a hatóságon, akkor rendőrség segítségével viszik az adóhivatalba – tette hozzá Szikora. Az APEH elnöke az elismerte, hogy a jogszabályok biztosította keretek között az vizsgálat alá vont személy, ˝húzhatja az időt˝.

Szikora jelentős eredménynek tartja, hogy pillnatnyilag 12 ezer vagyonosodási vizsgálat folyik – jelentős megállapításokkal -, és ezt a hivatal egyéb tevékenységei nem sínylették meg.

Emlékeztetőül: több mint 4012 milliárd forint államháztartási bevétel érkezett az APEH számláira, ez 18,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Személyi jövedelemadóból 861 milliárdot fizettek be a magánszemélyek, tavaly ilyenkor 755,7 milliárdos eredményt könyveltek el. Társasági adóból 201 milliárd érkezett az első fél évben, ez is meghaladja valamivel a tavalyi értéket. Az áfabefizetés 1665,8 milliárd forintot tett ki, 208,7 milliárd forinttal többet a bázisidőszakénál.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.