A sugar kapcsolatok is adókötelesek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az úgynevezett “sugar kapcsolatok”, végső soron tehát a prostitúció adózásának járt utána a Napi.hu.


Kovács Anna adószakértő szerint Magyarországon a prostitúció is teljesen legális több mint 10 éve. Viszont ehhez több feltételnek teljesülnie kell, ami a hazai viszonyok között utópisztikus – mondta a  szakértő a Napi.hu-nak. Türelmi zónák híján, a prostituáltnak magánlakásban kell fogadnia azt a személyt, akivel pénzért kapcsolatot létesít. Vállalkozói engedélyt kell kiváltania, számlát adnia és bevétele után adózni köteles.

 Szerinte fontos elválasztani a párközvetítő internetes szolgáltatásokat a prostitúciótól, de utóbbi jogi hátterének tisztázása azért fontos, mert, ha a nagyobb, szigorúbb besorolás alá eső tevékenységre is vonatkozik adózási rend, annak feltételei lefelé lépdelve a rendszerben is érvényesülhetnek.

[htmlbox art_tukor]

A szakember úgy véli, a gyakorlatban a rendszer alig működik, mert a prostitúció általános természetében a kitartók, kerítők kerülik a hatóságok látókörét, durván és erőszakosan bánnak a prostituáltakkal, erőszakkal kényszerítik őket munkára. A legális adózás pedig vonzza a hatósági ellenőrzést, vagyis csak egy plusz rizikófaktor, ahol a bűncselekmények kibuknak. Másrészt sokan nem is akarnak semmilyen számlát.

“Az adórendszer mindenesetre felkészült az ilyesmire, az egyéb, máshova nem sorolható szolgáltatási foglalkozású besorolással, az 5299-es FEOR-kóddal. Elvben tehát lehetséges lehet egy nyíltan a szexre épülő kapcsolat után is adózni” – magyarázta Kovács.

Beszámolója alapján volt már hasonló ügyben razziasorozata a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) pár éve. Ekkor sztriptíztáncosokat és neten hirdető szexuális szolgáltatókat (ebbe beletartoznak például a swingerklubok) is vizsgáltak. “Nem meglepő módon senki sem, vagy alig valaki adott számlát” – mondta el a szakértő.

Szerinte ebből is látszik, hogy életszerűtlen a szexuális vagy párkapcsolati oldalakon keresztül létrejött, pénzügyekben is fixált kapcsolatok adóztatása, de valójában szükséges lenne – olvasható a lapban.Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

800 éves az Aranybulla – Megszületik a kiváltságlevél (4. rész)

Sok minden ismert az Aranybulláról, de nem kevés a bizonytalanság sem a kibocsátásával, hatásaival, utóéletével, megítélésével kapcsolatban. A kiváltságlevél szövege fennmaradt, de az talán kevésbé ismert, hogy mit jelentettek az egyes rendelkezések. Az értelmezést fordítási hibák is nehezítették.